Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ŽOHARI, ŠTAKORI, MIŠEVI..."

Stručnjakinja o najavi sankcija za uvrede u Saboru: "Komunikacija je katkad vrlo primitivna i razočaravajuća"

Aktualno Galerija Sjednica Sabora - 2 Sjednica Sabora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sjednica Sabora - 1 Sjednica Sabora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sjednica Sabora - 3 Sjednica Sabora - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja Galerija 1/4 >>
Žohari, štakori, miševi, majmuni! Cijelo životinjsko carstvo, pa i šire. Uvrede koje su do sada često pljuštale u Saboru! Ubuduće ih ne bi trebalo biti. U saborske klupe zastupnici bi mogli s novim pravilima, a kazne za uvrede bit će oštrije. Više doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

U saboru bi trebalo odzvoniti uvredama. Sastat će se uže vodstvo i točno se dogovoriti što je to neprihvatljiv govor. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković drži da se mora moći ocijeniti što je dopustiv politički govor, a što je govor pun uvreda i mržnje ili nasrtaja na neku osobu.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin i Sandra Benčić Traže izbore Benčić i Grbin priznali da još nisu razgovarali o koaliciji

Politički diskurs u Hrvatskoj pao je na niske grane, misle komunikacijski stručnjaci među kojima je i Gabrijela Kišiček koja smatra da u Saboru vlada prilično loša komunikacija. "Katkada vrlo primitivna, razočaravajuća i neprimjerena javnom diskursu“, ocjenjuje. A s njima se slaže čak i dio zastupnika.

Sandra Benčić, saborska zastupnica stranke Možemo smatra da se diskurs u Saboru sveo na populizam, urlanje i prvoloptaštvo. "Sveo se na 170 znakova ili koliko već ima Twiter“, kazala je.

No ako pitate zastupnike, rijetko koji će priznati: „Eh, da, mi smo krivi!“

Na pitanje novinarke kakvu bi ocjenu dao sebi, kao stranci i klubu zastupnika za komunikaciju, Božo Petrov odgovara: "Odličan, s obzirom na to kako se oni ponašaju, što provode, kako rade“

Peđa Grbin ističe da SDP ne koristi diskurs koji koriste neki drugi, a Davorko Vidović iz Socijaldemokrata kaže da oni u stranci ne koriste takvu vrstu retorike.

Što je to neprihvatljiv govor?

Presjednik Sabora istaknuo je da ako taj govor bude neprihvatljiv, onda će se ići oštrijim sankcijama brže isključivati zastupnike i zastupnice s rasprave. No teško će biti odlučiti gdje je granica.

U tom smislu komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček ističe da je tu granicu lako podvući kada je rječnik primitivan, prizeman i neprihvatljiv, ali, upozorava, retorički vješti govornici svoje sugovornike mogu uvrijediti i na način da to "upakiraju lijepo, metaforički, profinjenijim rječnikom".

Više o saborskoj retorici možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene