Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o pravima radnika

Grbin: "Zbog loših uvjeta rada Hrvatsku napustili deseci tisuća ljudi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je, ususret stranačkoj konvenciji na temu radnog zakonodavstva, poručio da se treba okrenuti u korist radnika jer su loši uvjeti rada među vodećim razlozima zbog kojih su Hrvatsku napustili deseci tisuća ljudi.

"Radno zakonodavstvo u Hrvatskoj treba doraditi i okrenuti u korist radnika, ne samo zato što je to ispravno nego i zbog onih desetaka tisuća ljudi koji su napustili Hrvatsku zbog loših uvjeta rada. Primjerena plaća, uvjeti rada i radnička prava naš su prioritet", rekao je.

"Prvenstveno nas brine nesigurnost, što se najviše očitava kroz ugovore o radu na određeno vrijeme koje treba ograničiti, i kroz skraćivanje roka na koji se mogu primijeniti i kroz ograničavanje broja takvih ugovora koji se mogu zaključiti”, pojasnio je Grbin za Hinu razloge zbog kojih se stranka okuplja na konvenciji o radnom zakonodavstvu.

Kaže i kako Hrvatska godinama vodi bitku s radnom nedjeljom, ali isključivo za trgovine i isključivo kroz zabranu, dok SDP smatra kako tome treba doskočiti kroz zakon, na način da se sve poslodavce, privatne i javne, obveže da za posebne uvjete rada, prekovremene sate, rad nedjeljom, blagdanima, noću, smjenski rad moraju isplaćivati moraju isplaćivati dodatak koji će biti utvrđen zakonom jer brojni radnici nisu pokriveni kolektivnim ugovorom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIZ AFERA Grbin oštro poručio Plenkoviću: "Pa za što ste odgovorni, što radite?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROZVAO PREMIJERA Grbin: Pljačka je ogledalo Hrvatske demokratske zajednice

"Onda više ne govorimo samo o trgovcima nego i onima koji rade u prijevozu, ugostiteljstvu i drugim djelatnostima jer svaki radnik ima pravo na zaštitu", dodaje Grbin.

Njihovi će se prijedlozi odnositi i na probni rad, odnose sindikata, radnika i poslodavaca. "Ako netko misli da to sada nije tema, u krivu je, jer će u vrijeme krize brojni poslodavci pokušati prebaciti teret krize ili na kupce ili na radnike, a mi kao društvo ne smijemo to dozvoliti", istaknuo je čelnik SDP-a.

Najavio je da će ta rješenja ponuditi građanima kao dio SDP-ova predizbornog programa, istaknuvši kako očekuje da Zakon o radu, što je i obveza Hrvatske radi usklađenja s pravom EU, uskoro dođe u Sabor. Tada će svoje prijedloge pretočiti u amandmane i pozvati sve zastupnike da ih podrže.

SDP u subotu održava 9. Izvještajno-tematskoj konvenciji pod nazivom "Zaokružimo plaće" na kojoj će razmotriti i prihvatiti Polazne točke za reformu radnog zakonodavstva kako bi se uskladilo s tehnološkim napretkom, novim modelima rada, ali i unaprijedila zaštita radnika i radničkih prava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene