Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u razgovoru za Dnevnik Nove TV govorio je prvom radnu danu u ovom sazivu Sabora. Ispričao je kakvo je bilo ozračje, vidi li u nekom zastupniku novog Ivana Pernara, o mogućnosti da se uvede elektronsko glasanje...


Konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora. Zastupnici su prisegnuli i odmah krenuli s radom te izglasali Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave čime je smanjen broj ministarstava.

Vezani članci Gordan Jandroković u Dnevniku Nove TV - 2 Jandroković istaknuo tko je po njegovu mišljenju na današnjem aktualcu prešao granicu i ima li HDZ kandidata za gradonačelnika Zagreba Gordan Jandroković Čak četvero zastupnika glasat će videovezom: "Još je dvoje završilo u samoizolaciji, koliko znam nisu se zarazili u Saboru"

U klupe su ušla i neka nova lica, a sve se odvijalo uz posebne epidemiološke mjere. O prvom danu razgovarali smo s predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem.

"Još uvijek ne mogu sa sigurnošću prepoznati sve saborske zastupnike. Većinu znam, ali neke ne. Trebat će mi neko vrijeme da povežem imena i prezimena s licima", odgovorio je na pitanje zna li već sad sve zastupnike. 

U prošlom sazivu Sabora puno sukoba imao je sa Ivanom Pernarom, no u ovom sazivu ne vidi potencijalnog Pernara u nekom zastupniku. Kaže da je prvi dan protekao u mirnom tonu.

"Ništa nisam siguran. Ne bih dao ruku u vatru, ali za sada to izgleda dosta dobro", pojasnio je.

Na pitanje je li Dario Zurovac, koji je napustio Daliju Orešković i Marijanu Puljak u dogovoru s HDZ-om, rekao je da nema govora o tome.

"Radi se očito o nekakvom njihovom internom nesporazumu i neslaganju i to je vjerojatno razlog. Trebat ćete njih pitati", rekao je i dodao da nitko iz kluba zastupnika HDZ-a nije razgovarao s njim. 

Umjesto Zurovca u klub je ušla Anka Mrak Taritaš čime je oformljen prvi ženski klub u Saboru. Jandroković je rekao da mu je drago da postoji ženski klub, a zatim se našalio: "Čini mi se da Stranka sa imenom i prezimenom toliko pametna da je izgubila fokus i došla na loš glas". 

O Miloradu Pupovcu i Zlatku Hasanbegoviću u istom Odboru rekao je da to nije ništa čudno. Pupovac je dio vladajuće većine, Hasanbegović oporbe koja ga je predložila za to ime.

Moguće elektronsko glasanje

Jandroković je zadovoljan prvim radnim danom ovog saziva. Rekao je da je atmosfera bila dobra te da je sve bilo u znaku epidemioloških mjera. Podsjetio je da su neki zastupnici pokušavali biti bez maske, ali je naglasio da se treba voditi računa o zdravlju. 

U četvrtak je na redu u Saboru glasanje o povjerenju Vladi. Za to treba biti 76 ruku. Većina treba biti zdrava. Jandroković je rekao da su svi zastupnici zdravi.

"Ulazimo sad u jedno vrijeme koje će nositi svoje rizike. Međutim, moramo s time živjeti. Ako vidimo da će biti naših kolega koji će se razboljeti, ako će ih biti više koji su u samoiziolaciji, razmišljat ćemo i o promjeni poslovnika i o elektronskom ili video glasanju tako da Sabor može funkcionirati", najavio je. 

"S obzirom da se najavljuje da bi na jesen ili zimu moglo biti više oboljelih pa je mogućnost da se netko od zastupnica i zastupnika razboli ili da ide u samoizolaciju realna. Tako da ćemo tražiti načine kako da osiguramo da i ti zastupnici mogu glasovati", rekao je, ali dodao da se nada kako neće biti potrebe za tim.

Idući tjedan rasprava o zakonu o obnovi Zagreba

Ponovio je kako ne vidi ni jedan razlog za nedolazak Zorana Milanovića na konstituirajuću sjednicu.

Jandroković je rekao da ne zna za incident u kojem je Vinko Zulim navodno napao Katarinu Peović. No napomenuo je da je i u svom uvodnom govoru rekao da, iako su različitih ideala, nisu neprijatelji te da nije dobro da bude uvreda, posebno onih na osobnoj razini.

O tome hoće li Andrija Mikulić ostati na čelu zagrebačkog HDZ-a, nije htio. Dodao je i kako je prerano govoriti o kandidatu za gradonačelnika Zagreba. Na konstataciju da se oporba već brusi, rekao je: "Brusili su se i prije prošlih parlamentarnih izbora. Prerano su se brusili". 

Najavio je da će Sabor raditi još najmanje idući tjedan jer se mora raspraviti zakon o obnovi Zagreba, ali da će na dnevnom redu biti izvješće predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća i hrvatskom predsjedanju te neki zakoni financijske prirode.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr