Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sukob Zrinjevca i Pantovčaka

Grlić Radman žestoko po Milanoviću: "Račanov batler i ulizica. Svojim prostačkim vokabularom je nanio veliku štetu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je predsjednika Zorana Milanovića nazvao bleferom i lažovom koji svoji prostačkim rječnikom šteti hrvatskoj diplomaciji i optužio ga je da je kao "Račanov batler i ulizica" pogrdno govorio o Hrvatima u BiH.

U nastavku sukoba između Zrinjevca i Pantovčaka po pitanju politike prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, predsjednik Zoran Milanović je dan ranije ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH nazvao "spomenikom hrvatske pasivnosti", a intervenciju u izborni zakon visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta ocijenio je "velikim ništa".

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u srijedu u gostovanju u emisiji "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju rekao da Milanović "svojim prostačkim vokabularom zagađuje i pojednostavljuje cijelu stvar u ozbiljnom političkom trenutku za BiH".

Ministar je rekao da o intervenciji "treba slušati što kažu predstavnici Hrvata u BiH" te da se može reći da je Milanović "običan blefer i politički dezorijentiran čovjek koji se našao u živom pijesku vlastitih laži, zabluda i krivih procjena".

Grlić Radman je ponovno pohvalio Schmidtovu odluku kao "prvi korak", nazvavši njegovu odluku "revolucionarnom" i "smjelom".

Visoki predstavnik "nije imao široku podršku za to", rekao je ministar i podsjetio na prosvjede Bošnjaka u srpnju u Sarajevu te posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg je u Hrvatsku "pozvao Milanović", a ovaj nije krio činjenicu podrške čelniku najveće bošnjačke stranke Bakiru Izetbegoviću.

Grlić Radman je rekao da se Schmidtovom intervencijom omogućuje formiranje vlade nekoliko mjeseci nakon izbora i da Hrvati sudjeluju u izboru predsjednika i dvojice dopredsjednika Federacije.

Ministar je optimističniji oko novog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH Denisa Bećirovića (SDP BiH) čiji je govor nakon izbora "sugerirao da je spreman na razgovor i ima dobar odnos prema budućnosti BiH".

Račanov batler

Grlić Radman ponovio je da Milanović nije učinio ništa za bosanskohercegovačke Hrvate.

"Na početku 2000. godine kao Račanov batler i ulizica je pogrdnim riječima govorio o Hrvatima u BiH. Ne želim to ni iznijeti", dodao je ministar i naglasio kako bi se Milanović zbog toga trebao "pokriti ušima, šutjeti i zahvaliti hrvatskoj vladi" na naporima za Hrvate u BiH.

Oni su bili otežani djelovanjem predsjednika koji je "prostačkim vokabularom" nanio veliku štetu "tihoj diplomaciji vlade".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na facebooku HDZ-ovci vratili Milanoviću: "Iz očaja i zavisti laže o svemu što govori"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bio je umoran Stevan otvoreno priznao da je ukrao sve glasove Dodikovoj protivnici: "Bilo je već kasno..."

"Mi moramo skupljati sve krhotine koje je on slomio, polomio, a koje rade veliku reputacijsku štetu Republici Hrvatskoj i njenoj vanjskoj politici", rekao je Grlić Radman i izrazio nadu da će Hrvatska nakon idućih predsjedničkih izbora imati predsjednika "civiliziranih i lijepih manira".

Komentirajući inicijativu MOST-a da se Željka Komšića proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao da su to "hladnoratovski termini".

Naglasio je, međutim, da Komšić svakako ne može biti sugovornik, ali da se Most "bavi formom, a oni sadržajem".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene