Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TOLERANCIJA NA KRIVE STVARI

''Plenković fingira borbu protiv korupcije dok štiti osumnjičene'', Gong prijavio premijera, a nisu zaboravili ni na Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i dalje pokazuje toleranciju na sveprisutnu stranačku korupciju, navodi se u pismu u kojem je Gong upozorio GRECO i ostale aktere EU-a protiv korupcije na, kako ističu, sustavno potkopavanje vladavine prava i borbe protiv korupcije Plenovićeve Vlade.

Vlada premijera Andreja Plenkovića ignorira i ometa istrage i optužnice podignute protiv najviših dužnosnika sustavno potkopavajući vladavine prava i borbe protiv korupcije, upozorio je Gong.

U pismu GRECO-u i ostalim akterima EU-a protiv korupcije upozoravaju da ''u Hrvatskoj svjedočimo novoj razini sustavnog potkopavanja vladavine prava i fingiranja borbe protiv korupcije, ovaj put kroz ignoriranje i opstrukciju istraga i optužnica za korupciju protiv najviših političkih dužnosnika''.


GRECO je, podsjetimo, ekspertno tijelo Vijeća Europe zaduženo za evaluaciju i monitoring antikorupcijske politike u zemljama članicama, kandidatima i trećim zemljama. Hrvatska je članica od 2000. godine.

Hrvatska je, napominju iz Gonga, vjerojatno jedina članica Europske unije u kojoj su dva člana Vlade pod istragom državnog odvjetništva zbog osnovane sumnje u upletenost u korupciju, a premijer Plenković već tjednima javno poručuje da ih ne namjerava smijeniti.

''Istovremeno, Vlada simulira borbu protiv korupcije pa Ministarstvo pravosuđa najavljuje da će ukinuti imunitet članovima Vlade za sva koruptivna kaznena djela. No stvarna predanost borbi protiv korupcije značila bi da u Vladi ne bi trebalo biti mjesta za ministre koje Državno odvjetništvo optužuje za zlouporabu položaja, namještanje natječaja na kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva poduzetnicima, poslova i lažiranje postupaka zapošljavanja u državnoj službi'', napominje Gong.

Podsjećaju je zbog ovih slučajeva uhićen ministar graditeljstva, pfrostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat, koji je nakon uhićenja podnio ostavku na dužnosti, a s njim je okrivljen potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji je i dalje na dužnosti, a u odvojenom slučaju optužen je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

''Umjesto da ministri sami odu iz Vlade ili da ih Plenković smijeni, on drži konferencije za medije na kojima kritizira Državno odvjetništvo, podsjeća glavnu državnu odvjetnicu da je u parlamentu dobila podršku vladajuće većine te propituje tajming i opravdanost Horvatova uhićenja. U slučaju Aladrović, u kojem je bila potrebna dozvola Vlade za provođenje istrage, premijer je po mišljenju stručnjaka neprimjereno dugo oklijevao dati tu dozvolu'', podsjetili su također iz Gonga.

U tome mu se, dodaju, ''pridružio i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji pak javno poručuje da Državno odvjetništvo ne smije uhićivati ministre, da se istrage protiv ministara ne smiju provoditi bez znanja premijera, pozivajući ga da u ovom slučaju zaobiđu političke razlike i zajedno se tome suprotstave''.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović OBJAVIO ODVJETNIK Ministar Josip Aladrović će se žaliti na USKOK-ovo rješenje o pokretanju istrage
Pročitajte i ovo Josip Aladrović ''Neće biti izvanrednih izbora'' Uhićeni Horvat namjerava aktivirati saborski mandat, Plenković odlučio tko će voditi njegovo bivše Ministarstvo

''Pristanemo li da ministri odlaze samo kada ih policija fizički udalji s dužnosti, jasno je da se udaljavamo od ideala uređenih demokratskih država u kojima je neprihvatljivo da ministri ostaju na vlasti u statusu osumnjičenika i optuženika. Podsjećamo da je HDZ, vladajuća stranka u Hrvatskoj, nakon gotovo 10 godina suđenja, pravomoćno osuđena za korupciju iz vremena Ive Sanadera. Umjesto snažnog odmaka od tereta svog prethodnika, premijer i dalje pokazuje toleranciju na sveprisutnu stranačku korupciju'', zaključuje se u pismu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene