Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umanjuje se jezična različitost

Zabrinjavajuća studija: U Hrvatskoj izumire čak nekoliko jezika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa je dom više od 200 jezika koji se govore u 50 nacija. Go-Euro objavio je grafički prikaz jezika koji bi mogli nestati i umanjiti jezičnu različitost. Među njima su i pojedini jezici koji se govore u Hrvatskoj.

U Ukrajini svega šest osoba govori karaimski jezik, nacionalni jezik Karaima. Sami govori svega deset osoba koji žive u Skandinaviji. Samo 574 osobe još govore jezik kornvalski, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

To su neki od najugroženijih jezika u Europi koji bi se potencijalno mogli pridružiti 139 već izumrlih jezika tijekom proteklog stoljeća u cijelom svijetu. Među njima je i nekoliko jezika u Hrvatskoj. Ugrožen je primjerice, govor u zadarskim Arbanasima, arhaična mješavina nastala pri susretu uglavnom gegskog narječja s jezicima nove domovine.

Evo na koji način brzo i lako možete savladati strani jezik!

Arbanasi su danas po narodnosti Hrvati (ima ih i Talijana koji su uglavnom odselili u Italiju), i uvelike pridonose hrvatskoj kulturi pišući stručna i književna djela na hrvatskom jeziku, ali prema predikciji Go-Eura, njihov b jezik uskoro mogao izumrijeti.

Osim arbanaškog, u Hrvatskoj izumire i istroromanski i istroitski jezik.

Koji još jezici izumiru u Europi, provjerite u priloženoj grafici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene