U KBC-u Rijeka već dvije godine biraju najboljeg djelatnika. Ove godine titulu je odnio Josip Smokvina, gluhi mladić koji unatoč svojem invaliditetu svakodnevno predano radi i pridonosi radu bolnice.

Galerija


U riječkom KBC-u radi čak 96 osoba s invaliditetom. Jedan od njih je i Josip Smokvina, koji na hitnoj provodi cijele dane.

Vezani članci Bojan Polić Stručnjak otkrio dva razloga zbog kojih je sve više mladih na meti korone, komentirao i novi, indijski soj: ''To su mutacije koje prije nisu uočene'' Dobrovoljno darivanje krvi, ilustracija Alarmantno stanje u riječkom KBC-u: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati

"Vozim pacijenta na pregled, čekam da mi jave kad će završiti i vratim ga na hitnu. Nakon toga, pacijenta ostavim da ga pregleda doktorica", rekao je Smokvina.

Ne predstavlja mu to problem jer u slobodno vrijeme trči riječkim travnjacima. Član je i Hrvatske nogometne reprezentacije gluhih osoba.

"Ako imam vremena, idem na trening. Ako nemam vremena, isto idem na treninge. To je važno zbog priprema za reprezentaciju", rekao je.

Smokvina ima što za pokazati i na modnim pistama. Naime, on je aktualni mister Europe gluhih osoba.

Iako je gluh, zbog Josipa ne trpi rad bolnice

S ljudima koji ne razumiju znakovni jezik komunicira pisanim putem ili uz pomoć prevoditeljice. Svoj oblik komunikacije pronašao je i s kolegama.

"Ako je nešto ozbiljnije, pišemo na papir. Ako sporije pričate i gledate ga u oči, on vas razumije i već se putem mimike i pogleda mogu zaključiti koji su njegovi odgovori", rekao je Zoran Vuković iz KBC-a Rijeka.

"U startu nam je bilo malo neobično, ali uspjeli smo s njim uspostaviti dobru komunikaciju i posao nikad ne trpi", dodao je Mate Matešić iz KBC-a Rijeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr