Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA PRIROĐENE MANE

Novi uspjeh riječkog KBC-a: Operacije srca na mladima sada bez otvaranja prsnog koša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U riječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) u četvrtak su izvedene prve tri operacije zatvaranja ventrikulskih septalnih defekata na srcu na mladima u dobi od 13 do 19 godina inovativnom metodom perkutanim putem, to jest uvođenjem instrumenata kroz krvne žile bez otvaranja prsnog koša, doznaje se iz tog centra.

Ventrikulski septalni defekti su rupice u pregradi između dviju klijetaka, zbog kojih se miješa venska i arterijska krv. Poželjno je da se ti defekti isprave u što ranijoj dobi kako bi se spriječili drugi zdravstveni problemi. Dosad se taj defekt srca uklanjao tradicionalnom metodom otvaranja prsnog koša.

Pročitajte i ovo Riječka bolnica - 1 Bolnica za ženu i dijete Novi bolnički kompleks vrijedan 158 milijuna eura iskorak je u liječenju: "Ovo je dosanjani san" Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

Operacije obavlja tim koji vodi intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju riječkoga KBC-a Neven Čače, a stručnu mu potporu pruža Massimo Chiesa iz Pedijatrijske bolnice "San Donato" u Milanu. Za petak su planirane još tri operacije. U prvom ciklusu novom se metodom neće operirati najmlađi pacijenti. Oni će se, kao i svi drugi kada bude potrebno, operirati u sljedećem razdoblju, najavljeno je.

Prednost perkutane operacije sanacije ventrikulskih septalnih defekata je u nižem postotku komplikacija, kraćem boravku pacijenata u bolnici, bržem oporavku te kraćem trajanju operacije. Kateteri pomoću kojih se obavlja operacija u tom se slučaju uvode kroz arteriju i venu na preponama, a susreću se u samome srcu, gdje zatvaraju rupice. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene