Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj na tržišta

'Globalna gospodarska kriza mijenja ravnotežu moći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalna gospodarska kriza pridonosi promjenama u odnosima snaga u svijetu koje će utjecati na sadašnja tržišta, monetarnu politiku, trgovinske odnose i ulogu zemalja u razvoju, izjavio je direktor Svjetske banke Robert Zoellick.

U govoru uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Istanbulu, u Turskoj, Zoellick je rekao da svjetski čelnici trebaju preustrojiti multilateralni sustav i osmisliti ‘odgovornu globalizaciju’ koja će poticati uravnoteženi globalni rast i financijsku stabilnost, prihvatiti globalne napore za borbu s klimatskim promjenema i ponuditi prilike za najsiromašnije. ‘Stari međunarodni ekonomski poredak mučio se u suočavanju s promjenama i prije krize. Današnji poremećaj otkrio je velike praznine i potrebe koje se ne može ignorirati. Vrijeme je da se krene naprijed’, rekao je Zoellick u predavanju koje je održao na Fakultetu za međunarodne odnose Paul H. Nitze, pri Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Komentar predsjednika 'Prijevremeni izbori stvar odnosa među strankama'

U predavanju pod nazivom ‘Nakon krize?’, Zoellick je ocijenio da je novi 'Okvir za snažan, održiv i uravnotežen rast', dogovoren na prošlotjednom summitu G-20 u Pittsburghu, dobar početak, ali će zahtijevati novu razinu međunarodne suradnje i koordinacije, uključujući i novu spremnost da se nalaze globalnog nadzora uzima za ozbiljno, gdje može biti potreban i pritisak. Zoellick je istakao kako je važno da se G-20 sjeti i onih zemalja koje nisu za stolom. ‘Kao što je dogovoreno u Pittsburghu prošli tjedan, G-20 bi trebao postati primarni forum za međunarodnu gospodarsku suradnju između naprednih industrijaliziranih zemalja i rastućih sila. Ali to ne može biti samostalan odbor. Niti može zanemariti glasove više od 160 zemalja koje su ostale izvan njega’.

Zoellick se zauzeo za davanje većih ovlasti ministarstvu financija u gospodarskom oporavku SAD-a Snažan odgovor Kine na gospodarsku krizu i brzi oporavak pokazao je njezin rastući utjecaj kao stabilizirajuće snage u globalnom gospodarstvu, kazao je direktor Svjetske banke, dodajući da su iskušenja Kine brzi rast kredita i ovisnost gospodarstva o izvozu. Za SAD, koji je najteže pogođen krizom, Zoellick je rekao da budući izgledi ovise o rješavanju velikih deficita, oporavka bez inflacije i preustroja financijskog sustava, upozorivši da će ubuduće biti ‘sve više drugih opcija umjesto dolara’ kao glavne pričuvne svjetske valute. Također je ukazao na značajnu ulogu koju su u krizi odigrale središnje banke, uz napomenu da je njihova uloga u oporavku ‘manje uvjerljiva’.

Zemlje u razvoju bile su u usponu i prije krize a njihov položaj s njom je dodatno ojačan. Rast njihova udjela u svjetskom gospodarstvu predstavlja pozitivan razvoj, kazao je Zoellick, te dodao kako će ‘gledajući dalje, za model rasta s više ravnoteže i uključenosti, biti korisnije za svijet ako ima više polova rasta’. Uz ulaganja u infrastrukturu, ljude, i privatna poduzeća, zemlje u Latinskoj Americi, Aziji i na Bliskom istoku bi mogli pridonijeti 'Novoj normalnosti' za svjetsko gospodarstvo, zaključio je direktor Svjetske banke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene