Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavezno znanje

Ispit iz engleskog jezika: Počeo glavni dio državne mature

Vinko Filipovic
Vinko Filipovic Vanesa Pandzic
Aktualno Galerija Vinko Filipovic Vinko Filipovic Foto: Vanesa Pandzic Nacionalni ispiti Nacionalni ispiti Foto: Vanesa Pandzic Vinko Filipović Vinko Filipović Foto: Vanesa Pandzic +0 Nacionalni ispiti Galerija 1/4 >>
Započeo je glavni dio državne mature s pisanjem ispita iz engleskog jezika, prvog obaveznog ispita ove godine.

Pisanjem ispita iz engleskog jezika, prvog obveznog ispita s velikim brojem pristupnika, počeo je glavni dio državne mature za koju je ravnatelj centra Vinko Filipović kazao da bi organizacija tako masovnog događaja mogla biti standard uspješnosti za druge slične u Hrvatskoj.

Državnu maturu ima pravo pisati 29.597 pristupnika iz 27 predmeta u čiju je pripremu uključen 131 član stručne radne skupine. Oko 140 tisuća ispita provodit će se u 381 srednjoj školi i šest ispitnih centara, koje će nadzirati oko 20 tisuća nastavnika, rečeno je na konferenciji za tisak u ponedjeljak u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica u Ferrariju - 1 recite svoje mišljenje ANKETA Glas običnih ljudi vozi se u skupom Ferrariju: Podržavate li Bartuličin potez?

Ispiti državne mature počeli su 4. lipnja s francuskim i grčkim jezikom, a danas je prvi od obveznih ispita iz engleskog jezika. Nakon toga slijedi 24. i 25. lipnja ispiti iz hrvatskog jezika i u konačnici 27. lipnja ispiti iz matematike, kazao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović i dodao da se u intervalu između tih ispita održava pisanje 12 obveznih i 15 izbornih ispita. Pravo pristupa na ispite državne mature steklo je 29.597 pristupnika, što je oko 680 više u odnosu na prošlu godinu, ali, kako je kazao Filipović, to ne znači da ih u konačnici će i biti više.

Već sad je evidentno da je ove godine nešto manje pristupnika iz više razine engleskog jezika, zatim i osnovne i više razina njemačkog, i nešto manje pristupnika iz fizike, psihologije, povijesti i geografije, objasnio je.

U ovogodišnjoj državnoj maturi nema većih promjena u odnosu na prošlu godinu kad su promjene bile uistinu znatne, prije svega na hrvatskom jeziku od jedinstvenog ispita do vraćanja eseja, podsjetio je. Ove godine je mala promjena da je za pisanje eseja umjesto četiri književna ponuđeno njih osam.

Radne skupine su došle do zaključka da četiri književna dijela ostavljaju veliku vjerojatnost pretpostavke koje bi književno djelo bilo ponuđeno, i u tom smislu želimo ipak neizvjesnost svesti na određenu razinu, a da opet s druge strane to ne bude opterećenje našim pristupnicima po broju književnih dijela, kazao je Filipović i zaključio: „Sve ostalo ostaje manje više isto“.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasna nesreća Poginuo vozač: Udario u betonsku ogradu, izgorio u automobilu

Želim puno sreće pristupnicima, dobru koncentraciju i u konačnici da upišu onaj program koji žele, kazao je Filipović, te ih pozvao da se pridržavaju pisanih pravila i da ne dovode osobe koje rade na maturi u situaciju koju ne žele. Kazao je da su treću godinu za redom svim maturantima četiri mjeseca prije ispita državne mature ponudili probne ispite gdje su mogli vidjeti su spremni za ispit.

"Kao što i sami vidite, sve ove brojke govore da se radi o vrlo visokom riziku ispita, ne samo po pitanju rizičnosti koja se odnosi na naše pristupnike, nego je i u operativno-provedbenom smislu u koji je uključeno jako puno aktera, ali se nadamo da će to naše srednje škole besprijekorno odraditi, kao i prošlih godina", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene