Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan branitelja

Generalu Stipetiću povelja za osobite zasluge u obrani Siska i domovine Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svečanoj akademiji u subotu u povodu Dana branitelja grada Siska, generalu u mirovini Petru Stipetiću koji je proglašen počasnim građaninom Siska, povelju za osobite zasluge u obrani Siska i domovine Hrvatske, predale su sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić.

Ratni put generala Petra Stipetića u Domovinskom ratu, uz ostalo, obilježilo je zapovjedanje Zbornim područjem Zagreb, zapovjedanje sektorom Sjever u oslobodilačkoj operaciji Oluja, te predaja 21. kordunskog korpusa tzv. republike srpske krajine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio odlikovanja braniteljima Predsjednik i vrhovni zapovjednik Milanović uručio odlikovanja: ''Prošlo je 30 godina od Domovinskog rata, neke stvari postaju jasnije nego što su bile tada'' Zoran Milanović na otkrivanju biste Petru Stipetiću - 1 PETAR STIPETIĆ ''Čovjek i patriot kakvog svaka država treba. Pero, nedostaješ'': Otkrivena bista legendarnog zapovjednika i istinskog heroja

Zahvaljujući na priznanju, Stipetić je posebno naglasio ulogu hrvatskih branitelja Siska i Banovine u Domovinskom ratu

Oluja završila na Banovini gdje se predala neprijateljska vojska, i to ne dobrovoljno

"Sisak je uvijek bio grad kojeg je Glavni stožer cijenio kao okosnicu obrane. Ovdje je oslobođena prva vojarna u Hrvatskoj, a posljednji ste ispalili pucanj u Oluji. Vi ste bili jamstvo da neprijatelj neće do Zagreba. Žao mi je što je u prva dva dana Oluje ovdje učinjena greška, ali to smo brzo ispravili. I dalje mislim kako bi se središnja proslava Oluje trebala organizirati i u drugim gradovima, jer su to Sisak, Karlovac, Gospić i još neka mjesta to zaslužili", rekao je general Stipetić.

"Oluja je završila na Banovini i ovdje se predala neprijateljska vojska. I to, nije se dobrovoljno predala, nego je na to bila prisiljena. Pisali su u nekim medijima gluposti kako je zapovjednik kordunskog korpusa Čedo Bulat, koji je potpisao predaju, moj kum, a ja toga čovjeka uopće nisam poznavao do 1991. godine", rekao je, uz ostalo, general Petar Stipetić.

Na svečanosti u bivšoj vojarni Barutana, koja je oslobođena 3. rujna 1991. godine, za zasluge u obrani Siska i Hrvatske, uručene su i Plakete "Marijan Celjak - junak obrane Siska u Domovinskom ratu".

Posmrtno su dodijeljene Tahiru Poliću, Stjepanu Grgcu, Predragu Matanoviću i Stjepanu Alaru.

Plakete su također primili Stjepan Lugarić, Slavko Krčelić i predstavnici 2. radarske postaje 1. bojne zračnog motrenja i navođenja Šašna Greda, Ivanićgradske 3. bojne u sastavu 57. brigade HV-a "Marijan Celjak" i 17. domobranske pukovnije Sunja.

Čelnik sisačke Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Antun Pereković u svom je govoru zamjerio gradskim političarima da prilikom dodjele priznanja premalo uvažavaju prijedloge braniteljskih udruga.

Gradonačelnica Ikić Baniček odgovorila je kako, nažalost, među udrugama ne postoji zajedništvo koje je branitelje krasilo 1991. godine.

Zapovjednik sunjske Domobranske pukovnike Željko Krapljan, koji je zahvalio uime svih nagrađenih, istaknuo je da se ubuduće prilikom dodjele plaketa ne smiju zaboraviti sisački generali Janko Bobetko i Đuro Brodarac.

U sklopu subotnje akademije u prostoru Barutane, koja se uređuje u muzej Domovinskog rata, otvorena je izložba ratnih fotografija novinara Željka Grgurinovića, koje je donirao Gradskom muzeju Sisak.

Svečanost u povodu Dana branitelja grada Siska, koju organiziraju Grad Sisak i sisačka Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, popraćena je i sportskim programom braniteljskih udruga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene