Obavijesti Video Pretražite Navigacija
donosimo pismo generala

Generali mole Milanovića da pomiluje Perkovića i Mustača. Jedan general povukao potpis

Generali iz Domovinskog rata - Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo te Krešimir Ćosić od predsjednika Milanovića zatražili su pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e. U međuvremenu je Ćosić svoj potpis povukao, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV u posjedu je pisma koje potpisuju generali, a u kojem od predsjednika Zorana Milanovića traže traže pomilovanje za Zdravka Mustača i Josipa Perkovića zbog njihovih zasluga u uspostavi Republike Hrvatske i doprinosa u Domovinskom ratu.

"Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust.

Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom. 
Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti", navode generali u pismu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dodjela zahvalnica Milanović umirovljenim časnicima: "Lojalnost, partnerstvo, savezništvo, ali prije svega hrvatska domovina"

Pismo su potpisali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo i Krešimir Ćosić.

U međuvremenu je Ćosić svoj potpis povukao, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. 

Podsjetimo, Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine na sudu u Münchenu na doživotnu kaznu zatvora za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEŠKI ZLOČINI Ukrajina prokazala ruskog generala, krvnika Mariupolja: "Zapamtite ga. Ovo je čovjek koji je naredio bombardiranje dječje bolnice!"

Nakon presude, Perković i Mustać prebačeni su na izdržavanje kazne u Hrvatsku. Budući da hrvatski kazneni zakon ne poznaje doživotnu zatvorsku kaznu, kazna im je prilagođena pa je sud Mustaču odredio kaznu od 40 godina zatvora, a Perkoviću od 30.

Zoran Milanović je u vrijeme kad su Mustač i Perković trebali biti izručeni Njemačkoj bio premijer te je njegova Vlada predložila, a Sabor usvojio "Lex Perković", zakon kojim se trebalo spriječiti izručenje generala. No, konačna odluka bila je na sudu, koji je dopustio izručenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene