Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

General bojnik Gordan Čačić uvršten je u Dvoranu slavnih međunarodnih polaznika na američkom sveučilištu National Defense University u Washingtonu, a svečanom činu posmrtnog uvrštenja nazočio je državni tajnik Ministarstva obrane (MORH) Pjer Šimunović u sklopu posjeta Washingtonu, priopćio je MORH.


Veteran Domovinskog rata, Gordan Čačić je preminuo 2008. od posljedica teške nesreće na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo u Italiji. Bio je polaznik Škole nacionalne sigurnosti na navedenom američkom Sveučilištu 2000./2001. godine i prvi je Hrvat kome je dodijeljeno ovo časno priznanje, piše MORH.

Vezani članci Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ - 2 VIDEO Black Hawkom prvi put prevezeno srce za transplantaciju, reporterka Dnevnika Nove TV: "Po svemu sudeći, ovakvih će akcija biti još" MORH MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica

>> 'Trebali smo razmjenjivati božićne čestitke'

>> Za Čačićevu smrt nije kriv talijanski skijaš?

Na svečanosti je priznanje primila pokojnikova supruga Vesna Čačić i prigodnim govorom zahvalila, dodaje MORH.

Priznanje se dodjeljuje najuspješnijim polaznicima ove, u svijetu ugledne obrazovne institucije, koji su po završetku školovanja na tom Sveučilištu bili postavljeni na najviše pozicije unutar obrambenog sustava.

Uz državnog tajnika Šimunovića ceremoniji su nazočili veleposlanik RH pri NATO-u Igor Pokaz, zamjenik veleposlanice RH u SAD-u Vice Skračić, hrvatski vojni izaslanik u SAD i Kanadi brigadni general Mate Pađen, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kaćinari, te brojni prijatelji pokojnog generala Čačića iz Hrvatske i SAD-a.

U sklopu posjeta Washingtonu državni tajnik Šimunović u petak je u Državnom tajništvu razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice za JI Europu Thomasom Countrymanom o mogućnostima šire regionalne suradnje u razvoju zajedničkih obrambenih sposobnosti. Također su razgovarali o doprinosu RH misiji u Afganistanu te napose o hrvatskom zapovjedništvu Škole vojne policije u Kabulu.

Istaknuli su odličnu suradnju s partnerima iz regije koji sudjeluju u tom projektu te o potpori SAD-a pri ulasku RH u EU, piše MORH.

U nastavku posjeta Šimunović se sastao i sa zamjenikom posebnog predstavnika za Afganistan i Pakistan Danielom Feldmanom kojom prigodom se razgovaralo o trenutačnom doprinosu RH u Afganistanu te o provedbi strategije tranzicije prema razvoju vlastitih afganistanskih sposobnosti. Obostrano je iskazana velika važnost razvoja obučnih sposobnosti u Afganistanu, piše MORH.

Sastancima su uz državnoga tajnika Šimunovića nazočili i veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski vojni izaslanik u SAD i Kanadi brigadni general Mate Pađen, pomoćnik VIZ-a bojnik Robert Katić te ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Washingtonu Dario Mihelin, dodaje MORH.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju