Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju dokaz

ORF: 'Istražitelji imaju dokaze da je Sanader uzimao proviziju od Hypa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zaplet u slučaju Sanader stiže s austrijske državne televizije. U programu se hvale kako imaju dokaz kojim Državno tužiteljstvo u Klagenfurtu može dokazati da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader primao uplate od Hypo banke, prenosi austrijska televizija ORF.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokupio novac u Trstu Žužul preuzimao novac za Sanadera? Slika nije dostupna Suđenje Kultereru Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura?

 

Kako je izvijestila austrijska državna televizija radi se o svoti od nekoliko milijuna tadašnjih šilinga. Sanader je u to vrijeme bio zamjenik ministra vanjskih poslova Hrvatske, podsjeća ORF. On je navodno, kako ga sumnjiči austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, 'sudjelovao kod odobravanja kredita Hypo-banke hrvatskim vladinim institucijama i poduzećima, i za to ugovarao provizije'.

Podsjetimo, bivši premijer je u svom svjedočenju rekao da mu je savjest čista u vezi afere s Hypo bankom te da ni na koji način nije profitirao od suradnje, to jest, da nikad nije primio novac ili proviziju. Također, Sanader je rekao kako se nije ni poznavao s članovima Uprave banke, Wolfgangom Kultererom i Günterom Striedingerom, koji su mu odobravali isplatu provizija, piše ORF.

>> 'Ja sam bivši premijer, molim vas postavljajte prikladna pitanja!'

>> Sanader ostaje u pritvoru

>> Sanader uložio žalbu i produljio si pritvor

Ukoliko bi daljnje istrage potvrdile sumnje, bivšem hrvatskom premijeru bi u Austriji prijetio i dodatni postupak zbog lažnog svjedočenja pred Istražnim povjerenstvom, navodi ORF koji u Državnom odvjetništvu Klagenfurt nije dobio potvrdu svojih informacija.

Helmut Jamnig, glasnogovornik Koruškog državnog odvjetništva, rekao nam je da informacije koje prenosi ORF nisu došle od njih. napomenuo je da je istragom u slučaju Hypo banke na ovaj ili onaj uključeno 60-ak osoba i podsjetio da u odvjetništvu  nikada ni sa kojom povjerljivom i za istragu važnom informacijom nisu izašli u javnost.

Inače, Sanader bi sutra trebao ponovno svjedočiti u slučaju pranja novca. Neće biti saslušan putem video veze, kao što je to bio slučaj 23. prosinca, nego će istražitelji i jedan državni odvjetnik iz Beča otputovati u Salzburg gdje će saslušati Sanadera u tamošnjem zatvoru ili u prostorijama državnog odvjetništva u zemaljskom sudu u Salzburgu, pojasnio je glasnogovornik državnog odvjetništva Friedrich Koenig.

Bivši premijer je u ekstradicijskom pritvoru trebao biti do 27.siječnja, no, s obzirom da je podnio žalbu na svoj pritvor u Salzburgu Višem zemaljskom sudu u Linzu pritvor mu je automatski produljen. Sanaderova žalba je odbijena zbog opasnosti od bijega, a istražni pritvor mu je određen do 18. ožujka.

Sudsko ročište za razmatranje Sanaderova izručenja Hrvatskoj još nije zakazano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene