Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spot 'Nestali'

Gdje su naši najmiliji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spot 'Nestali' snimljen je 2006. godine u produkciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Režiser i scenarist spota je Shenida Billali, autor glazbe Tonči Huljić, izvođač Maksim Mrvica. Protagonisti spota su članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Proslava 32. obljetnice borbe za Vukovar - 1 Sjećanje i pijetet Slavna i tragična prošlost Vukovara se ne zaboravlja: Ponos je opet ispunio grad na Dunavu Ministarstvo branitelja Nestali u Domovinskom ratu Ministarstvo branitelja odbacilo teze Vučićeva izaslanika: "Njegova su stajališta neprihvatljiva i upućuju na politikantske ciljeve"

Spot je snimljen uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba kao podsjetnik na najteže naslijeđe Domovinskog rata – pitanje nestalih osoba. Spot simbolizira dugogodišnja lutanja članova obitelji u potrazi zasvojim najmilijima, njihove strahove, bespomoćnost, čežnju, nadu, obećanu budućnost i očajnički vapaj za istinom.

U vrijeme snimanja spota na listi nestalih osoba u Domovinskom ratu u periodu 1991.-1992.godina bilo je 1131 osoba.

Danas, devet godina kasnije na istoj listi je 933 osobe od čega je preko 250 nestalih hrvatskih branitelja. Samo 198 osoba sa te liste je u devet godina dobilo identitet, ubijeni su u agresiji na Republiku Hrvatsku, a njihovi posmrtni ostaci su predani obiteljima. Samo četiri osobe sa spota su saznale istinu o svojim najmilijima, a dvije majke su u međuvremenu napustile ovaj svijet u agoniji čekanja istine.

Uz osobe iz perioda 1991.-1992.godina na listi nestalih je 656 osoba nestalih 1995.godine. Republika Hrvatska traga za ukupno 1589 osoba čiji nestanak je vezan za Domovinski rat kao i za posmrtnim ostacima 424 osobe čija pogibija je dokazana ali nisu pronađeni posmrtni ostaci. Republika Hrvatska mora riješiti ukupno 2013 slučajeva nestalih osoba vezano za Domovinski rat. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene