Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iz humanitarnih razloga'

Gazprom će odvrnuti ventile kada stignu nezavisni promatrači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski naftni gigant, Gazprom, objavio je da će obnoviti isporuke plina preko Ukrajine kada nezavisni promatrači stignu na teren i utvrde činjenično stanje što se tiče ruske isporuke plina i uloge Ukrajine u krizi.

Ukrajinski su predstavnici pak u četvrtak potpisali sporazum s predstavnicima Europske komisije kojim se europski promatrači pozivaju da provjere obavlja li se tranzit ruskoga plina preko Ukrajine, a isto, kako su istaknuli, očekuju od Rusije, rekao je član ukrajinskog izaslanstva pri EU-u Vjačeslav Kniajitski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naredni tjedni nisu kritični Oettinger o isporuci ruskog plina: Zima će biti pravi problem Slika nije dostupna Sporna cijena plina Ukrajina ruski plin nema namjeru uvoziti barem do kraja godine

Knijatski je kazao kako su memorandum potpisali predsjednik ukrajinskog Naftogaza Oleh Dubina i zamjenik ukrajinskog premijera Hrijehor Nemirja te da on 'otvara put ponovnom tranzitu plina preko Ukrajine'.

'To će omogućiti da se svi uvjere kako Ukrajina ne krade plin od Rusije', protivno onome što tvrdi Moskva, rekao je Kniajitski. Dodao je kako Europska komisija još treba potpisati sporazum s čelnicima ruskog plinskog diva Gazproma o promatračkim aktivnostima, kako bi se isporuka ruskoga plina Europi preko Ukrajine, prekinuta od srijede, mogla nesmetano nastaviti.

Zamjenik češkoga premijera zadužen za europska pitanja Aleksandr Vondra u Pragu je izjavio kako će se, bude li dogovoreno da se pošalju promatrači na teren, taj potez ostvariti u petak.

Memorandumom potpisanim između Ukrajine i Komisije predviđen je dolazak europskih promatrača koji će provjeriti kakav je protok plina na plinskim terminalima koji omogućuju tranzit ruskoga plina preko Ukrajine, rekao je Kniajitski.

Nije točno objasnio koliko će plinskih terminala biti provjeravano, no rekao je kako je 'šest putova za ulazak' ruskoga plina u Ukrajinu i 'šest putova za njegov izlazak' iz zemlje, što bi značilo da će se provjeravati 12 cjevovoda.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je, nakon razgovora s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, da će na povratnom letu u Moskvu o ponovnoj isporuci plina Europi u četiri oka razgovarati s predstavnicima ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz.

Pitanje isporuke plina Europi mora se riješiti danas Aleksej Miller Zamjenik direktora Naftogaza Igor Didenko nakon sastanka je u Bruxellesu zvučao optimistično rekavši: 'Očekujemo da će sve ići u pozitivnom smjeru'. Naftogaz je ranije priopćio da jamči za tranzit ruskog plina kroz svoje cijevi, ako Rusija ponovo pokrene opskrbu.

>> Ne bude li plina, BiH će proglasiti izvanredno stanje

'Europi moramo osigurati plin. Nitko nas ne smije ucjenjivati', rekao je ranije u četvrtak zamjenik češkog premijera Alexandr Vondra čija zemlja predsjeda Europskom unijom. EU se nada da će njezini promatrači, koji će nadzirati protok ruskog plina preko Ukrajine, omogućiti da se pitanje opskrbe odvoji od sukoba Moskve i Kijeva oko cijene plina, tranzitnih pristojba i ukrajinskog duga Moskvi. Direktor za energiju Europske komisije izjavio je u četvrtak da će promatrači biti spremni za dva dana.

Podsjetimo, Rusija optužuje Ukrajinu da krade plin što ga oni šalju u europske zemlje, dok Ukrajina tvrdi kako to nije istina te da Rusi plin uopće ne šalju. U Gazpromu su naglasili kako će plin početi slati odmah po razmješataju promatrača po postrojenjima i iz 'humanitarnih razloga'. Do odluke je došlo nakon zasebnih razgovora predstavnika EU sa ruskom i ukrajinskom stranom. Prema neslužbenim informacijama, Ukrajina je pristala na ruski uvjet da na teren izađu promatrači.

Predstvanici EU razgovarali su pojedinačno s objema stranama 

Inače, razgovori između predstavnika Europske unije, Ukrajine i Rusije, kojima se pokušalo doći do rješenja energetske krize koja je zahvatila Europu nakon ruskog prekida isporuke plina preko Ukrajine, završili su bez pomaka. Štoviše, nakon sastanka i posredovanja Jose Manuel Durao Barrosa nije bilo naznaka da će dijalog uopće u skoro vrijeme biti nastavljen, pogotovo onaj izravni između Rusije i Ukrajine. Nada da bi moglo doći do pomaka u rješavanju problema podgrijana je nakon što je objavljeno da su ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz tijekom prošle noći održali nove razgovore, no to se pokazalo nedostatnim.

>> Ventili ostaju zatvoreni: Propali razgovori između EU, Rusije i Ukrajine 

Dužnosnici Europske komisije vodili su i odvojene razgovore s predstavnicima ruske i ukrajinske strane kako bi se postigao kompromis glede njihova plinskog spora. Pregovori između Rusije i Ukrajine, inače, prekinuti su 31. prosinca nakon što se Gazprom i Naftogaz nisu uspjeli dogovoriti oko rješavanja plinskog duga Kijeva i cijena plina za 2009. Gazprom je u srijedu prekinuo isporuke plina Europi preko Ukrajine nakon što je optužio Kijev da krade plin namijenjen Europi.

EU smatra nastalu situaciju 'apsolutno neprihvatljivom' i poziva dvije strane da poduzmu sve potrebne mjere za nastavak opskrbe plinom. Kijev je zatvorio u srijedu četvrti i posljednji plinovod kroz koji plin dolazi u Europu nakon čega su bez plina ostale Austrija, Češka, Rumunjska i Slovačka.

U utorak su zatvorena tri plinovoda čime je prekinuta isporuka plina Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i BiH. Opskrba Italije, Poljske, Francuske i Slovenije znatno je smanjena. Dužnosnici Gazproma i Naftogaza, kao i dužnosnici vlada dviju zemalja, sastat će se kasnije u četvrtak s predstavnicima EU-a u Bruxellesu kako bi razmotrili moguća rješenja krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene