Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sarajevu 10 tisuća kućanstava bez grijanja

Ne bude li plina, BiH će proglasiti izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne normalizira li se opskrba Bosne i Hercegovine prirodnim plinom do kraja tjedna, vlasti će proglasiti izvanredno stanje u najteže pogođenim dijelovima zemlje, najavili su bosanskohercegovački dužnosnici u četvrtak nakon sastanka o energetskoj krizi.

O stanju u zemlji nakon prekida isporuke plina raspravljali su članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara te vlada Federacije BiH i Sarajevske županije. 'Ne bude li opskrba plinom obnovljena do ponedjeljka, uvest ćemo izvanredno stanje', rekao je nakon sastanka federalni premijer Nedžad Branković.

Pročitajte i ovo Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru" Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

To bi se ponajprije odnosilo na šire područje Sarajeva te na dijelove Zeničko-dobojske županije i Zvornik u istočnoj Bosni, rekao je. Federalne vlasti, objasnio je Branković, planiraju angažiranje dodatnih financijskih sredstava kako bi građanima osigurali alternativnu opskrbu energentima.

'Sve institucije aktivno su uključene u razmatranje ovog stanja', rekao je novinarima član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Uz posredovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH poduzeti su koraci ne bi li se od ruskih i ukrajinskih vlasti uspjela dobiti jamstva za obnovu opskrbe plinom.

Samo na području Sarajeva više od 70 tisuća kućanstava praktično je ostalo bez grijanja jer imaju isključivo plinske instalacije. Građani glavnoga grada BiH trenutačno se snalaze pomoću električnih grijalica i peći na čvrsta goriva, čije su zalihe gotovo u cijelosti rasprodane.

Elektroprivreda BiH u četvrtak je objavila da je potrošnja električne energije povećana za 33 posto s obzirom na razdoblje prije nestanka plina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene