Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od plina

Ventili ostaju zatvoreni: Propali razgovori između EU, Rusije i Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovori između predstavnika Europske unije, Ukrajine i Rusije, kojima se pokušalo doći do rješenja energetske krize koja je zahvatila Europu nakon ruskog prekida isporuke plina preko Ukrajine, završili su bez ikakvog pomaka.

Štoviše, nema naznaka da će dijalog uopće u skoro vrijeme biti nastavljen, a izravni dijalog Rusije i Ukrajine ne nazire se. Nada da bi moglo doći do pomaka u rješavanju problema podgrijana je nakon što je objavljeno da su ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz tijekom noći održali nove razgovore, no to se pokazalo nedostatnim.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Slika nije dostupna Poruka Komisije jasna Kijev i Moskva postigli privremeni sporazum o izvozu ruskog plina Ukrajini

Dužnosnici Europske komisije odvojeno razgovaraju s predstavnicima ruske tvrtke Gazproma i ukrajinske tvrtke Naftogaza kako bi se postigao kompromis glede njihova plinskog spora.

No, zasad se ne zna hoće li Komisija uvjeriti dvije strane da sjednu za isti stol u Bruxellesu, rekao je novinarima glasnogovornik Komisije Johannes Laitenberger.

>> Uvoz plina iz Rusije i dalje potpuno obustavljen

Pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuti su 31. prosinca nakon što se Gazprom i Naftogaz nisu uspjeli dogovoriti oko rješavanja plinskog duga Kijeva i cijena plina za 2009. Gazprom je u srijedu prekinuo isporuke plina Europi preko Ukrajine nakon što je optužio Kijev da krade plin namijenjen Europi.

EU smatra nastalu situaciju 'apsolutno neprihvatljivom' i poziva dvije strane da poduzmu sve potrebne mjere za nastavak opskrbe plinom. Kijev je zatvorio u srijedu četvrti i posljednji plinovod kroz koji plin dolazi u Europu nakon čega su bez plina ostale Austrija, Češka, Rumunjska i Slovačka.

U utorak su zatvorena tri plinovoda čime je prekinuta isporuka plina Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i BiH. Opskrba Italije, Poljske, Francuske i Slovenije znatno je smanjena. Dužnosnici Gazproma i Naftogaza, kao i dužnosnici vlada dviju zemalja, sastat će se kasnije u četvrtak s predstavnicima EU-a u Bruxellesu kako bi razmotrili moguća rješenja krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene