Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREŽIVJELA AFERU AGROKOR

Gafovi Martine Dalić: Od "svetog Ante" do urlanja na mostovca Miru Bulja i kazne za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Martina Dalić u svojem je mandatu zabilježila niz gafova; donosimo sažet prikaz nekih koji su najviše odjeknuli u javnosti.

Teret zadnjeg skandala, onog s astronomskim honorarima savjetnika u Agrokoru, koji su usto bili i povezani sa sad već bivšim Vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, ipak, čini se, nije bio previše za Martinu Dalić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O potpori ministrici Z. Marić: Vlada će se očitovati o oporbenom prijedlogu za opoziv Dalić u najkraćem mogućem roku Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Redovni susret Sastanak vladajuće koalicije u Banskim dvorima: Peruško predstavio stanje u Agrokoru, o opozivu Dalić ni riječi

Od početka mandata Dalić je nizala gafove, no imala je povjerenje Andreja Plenkovića pa je uspjela opstati na funkciji. Donosimo sažet popis onih koji su najviše odjeknuli u javnosti. 

1. Sukob s Mirom Buljem u Saboru oko TE Peruča

U rujnu prošle godine na sjednici Sabora, točnije aktualnom prijepodnevu, Mostov zastupnik Miro Bulj govorio je o termoelektrani na Perući i istaknuo kako se njome "pogoduje stranim investitorima, a plinovi će zagaditi cijelu Cetinsku krajinu". Na to je uzrujana Daić povišenim tonom kazala: "Moja je djedovina ispod tog jezera, može vas biti sram, me mogu više slušati ove laži", te odbila primiti fotografije koje joj je Bulj htio uručiti.

2. Kazna Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Suprug Martine Dalić, Niko Dalić, član je Uprave Ine od 2011. godine. Po kuloarima se pričalo da je do te pozicije došao zahvaljujući utjecaju supruge, koja je tada bila ministrica financija, no nesporna je činjenica da je riječ o vrhunskom stručnjaku.

Ipak, za svog mandata u Vladi Andreja Plenkovića Martina Dalić je u svojoj imovinskoj kartici propustila navesti i podatke o bonusu koji njen suprug prima u Ini pa je stoga u siječnju ove godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, tada još na čelu s Dalijom Orešković, odlučilo da će joj se odrediti kazna od 6000 kuna.

3. Dalić i "sveti Ante"

Nakon što je Ante Ramljak na prvoj presici, dan nakon što je preuzeo dužnost izvanrednog povjerenika, kazao kako je situacija nakon deblokade računa puno povoljnija nego što se mislilo, kamere Nove TV uhvatile su Dalić u razgovoru s potpredsjednikom Hrvatske gospodarske komore Josipom Zaherom.

On je upitao Dalić je li sve riješeno, a ona mu je na to kroz smijeh odgovorila: "Je, mo'š si misliti. Sad se uzdamo u svetog Antu".

4. Lažna obećanja da neće biti otpuštanja radnika u tvrtkama Agrokora

Uoči lokalnih izbora u svibnju 2017. Dalić je tvrdila kako neće biti otpuštanja radnika, odnosno kako "u ovom trenutku niti postoje planovi niti možemo ili trebamo govoriti o otpuštanjima. Zadaća izvanredne uprave je izraditi plan restrukturiranja, normalizirati poslovanje, a za to su potrebni radnici".

Sindikalisti su stoga dali podršku Lex Agrokoru, no mjesec dana kasnije Ante Ramljak govorio je drugačije - u intervjuu je potvrdio kako će nakon ljeta morati zatvoriti jedan dio trgovina te posljedično i otpuštanja jednog broja ljudi koji rade u njima.

5. Susret s jednim od osumnjičenih u aferi Agrokor

U studenome lani Martina Dalić viđena je s Damirom Kuštrakom, jednim od osumnjičenih u aferi Agrokor, na kavi u centru Zagreba. Iz Ministarstva gospodarstva potvrdili su susret, ali i zanijekali da je bila riječ o sastanku, već su ustvrdili kako je to bio slučajni susret te da "nije bilo moguće niti potrebno praviti se da ga ne poznaje".

Kuštrak je godinama bio jedan od bliskih Todorićevih suradnika i član Nadzornog odbora Agrokora. Ramljak ga je zadržao na poziciji savjetnika. Zajedno s drugim Agrokorovim menadžerima bio je uhićen 16. listopada lani, a sumnjiči ga se da je Ivici Todoriću pribavljao protupravnu imovinsku korist. Sud je njega i ostale osumnjičene putio da se brane sa slobode.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene