Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ispod radara''

Uoči Milanovićeve inauguracije, prisjetite se kako su nastupali njegovi prethodnici i kome je taj govor obilježio i karijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nekoliko je dana inauguracija petog hrvatskog predsjednika, Zorana Milanovića. Prethodnih inauguracija hrvatskih, ali i inauguracija stranih predsjednika, u posljednoj epizodi emisije ''Ispod radara'' prisjetile su se Mia Kovačić i komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

U iščekivanju inauguracijskog govora izabranog predsjednika Zorana Milanovića, koji ćete 18. veljače od 11 sati moći pratiti na Novoj TV, komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček i Mia Kovačić u posljednoj epizodi emisije ''Ispod radara'' prisjetile su se inauguracijskih govora Milanovićevih prethodnika.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Analiza Ivane Petrović "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje" Slika nije dostupna ujedinjenje amerike Povijesna svečanost koju je pratio cijeli svijet: Trenuci koji su obilježili Bidenovu inauguraciju

''Inauguracijski govor je najsvečaniji govor koji predsjednik može održati. To je govor u kojem se ističu zajedničke vrijednosti cijelog naroda'', kaže Kišiček.

Po čemu su se hrvatski predsjednici istaknuli u svojim govorima, a na kojeg bi se kolegu sa Zapada mogli ugledati, pogledajte u videu.

Komunikacijska stručnjakinja ističe da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman održao inauguracijski govor koji je u potpunosti odgovorao njegovom komunikacijskom stilu. ''On šalje sliku njega kakvog ga se sjećamo –često je bio namršten i strog, pomalo vojnički, pa i taj cjelokupni njegov izgled pridonosi svečanosti'', kaže Kišiček.

Stručnjakinja dodaje da se može ustvrditi da su svi daljnji inauguracijski govori hrvatskih predsjednika bili nešto opušteniji od Tuđmanovog. To se, govori Kišiček, vidi već u govoru bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Kada je riječ o Kolindi Grabar-Kitarović, Kišiček kaže da je njezin inauguracijski govor najbolji nastup u njezinoj karijeri. ''Bilo je lijepih poruka, pozivanja na zajedništvo, isticanja domoljublja. Izvedbeno je to bilo toliko dobro da se pitamo što se dogodilo s Kolindom Grabar-Kitarović od tog inauguracijskog govora do njezinih recentnih nastupa koji su, u odnosu na to, nebo i zemlja'', ističe komunikacijska stručnjakinja.

Jedan od najboljih inauguracijskih govora u američkoj povijesti predsjednik John F. Kennedy. ''On je pokazao da inauguracijski govor može biti upamćen godinama, desetljećima, pa i stoljećima kasnije'', zaključila je Gabrijela Kišiček.

Tko je, prema vašem mišljenju, održao najbolji inauguracijski govor?

  • Dr. Franjo Tuđman
  • Stipe Mesić
  • Ivo Josipović
  • Kolinda Grabar-Kitarović

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene