Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INAUGURACIJA

Macron svečano prisegnuo u Elizejskoj palači: "Moramo izumiti novu metodu zajedno, daleko od ustaljenih tradicija i rutina..."

Emmanuel Macron inauguriran je za svoj drugi predsjednički mandat u Elizejskoj palači u subotu, nakon čega je uslijedila paljba topova ispred Domu invalida.

Emmanuel Macron je, u zemlji gdje predsjednici rijetko osvajaju drugi mandat, osvojio 58,5 posto glasova u drugom krugu i pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen unatoč snažnom protivljenju njegovim politikama, koje idu u korist poslovnog sektora, i prijedlogu da se poveća dob umirovljenja.

Macron je u kratkom obraćanju govorio o potrebi za inovacijom u vrijeme nikad prije viđenih izazova za svijet i za Francusku i rekao da će njegov drugi mandat biti "nov" i ne samo nastavak prvog.

"Moramo izumiti novu metodu zajedno, daleko od ustaljenih tradicija i rutina, kojom možemo graditi novi produktivni, društveni i ekološki ugovor", rekao je Macron, obećavajući da će postupati s "poštovanjem" i "uvažavanjem".

Naglasio je prijetnju koju predstavlja ruska invazija na Ukrajinu i globalne ekološke probleme.

Među 500 prisutnih gostiju bili su bivši predsjednici Francois Holande i Nicolas Sarkozy, bivši premijeri Edouard Philippe, Manuel Valls, Alain Juppe i Jean-Pierre Raffarin, kao i duhovni vođe i drugi državni dužnosnici.

Macronova inauguracija označava kraj jedne izborne kampanje i početak druge, za parlamentarne izbore u lipnju.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron (Foto: AFP) PLENKOVIĆEVA ČESTITKA MACRONU Francuska ipak nije u rukama desnice: Pred Macronom važna zadaća okupljanja podijeljenih Francuza

Nanovo ujedinjena politička ljevica, koalicija sastavljena od stranke krajnje ljevice La France Insoumise, Socijalističke partije, Zelenih i Komunističke partije, pokušat će Macronu oduzeti većinu u parlamentu.

Stranka desnog centra Republikanci je također trebala održati sastanak nacionalnog vijeća u subotu.

Macron će posjetiti Europski parlament u Strasbourgu na Dan Europe u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron OSIGURANJE ODMAH REAGIRALO VIDEO Netko je Macrona gađao rajčicama, okupljeni u panici povikali - "Projektil"

Kasnije ovog tjedna putuje u Berlin kako bi se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, što će biti njegovo prvo inozemno putovanje otkako je inauguriran.

Macron, 44-godišnjak, prvi je predsjednik koji je ponovno izabran, a da ne pripada koalicijskoj vladi od osnivanja Pete Francuske Republike 1958. godine.

Macronov novi mandat službeno počinje 13. svibnja dokle će njegov premijer Jean Castex još uvijek biti u uredu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene