Furio Radin (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Furio Radin (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je u ponedjeljak kako ne zna ima li ili nema potpredsjednica Vlade i ministrice gospodarstva Martina Dalić "putra na glavi" te da se to mora dokazati, kao i da će shodno tome glasovati (o njezinu povjerenju).


Radin je gostujući u programu N1 televizije naglasio kako "mi svaki tjedan imamo jednu aferu i nekoga bismo smijenili, i nakon toga ne znamo što ćemo dalje". "Ako se dokaže da se Dalić ili bilo tko drugi okoristio, etička ljestvica trebala bi biti jako visoko, pogotovo ako se radi o Agrokoru", istaknuo je.

Vezani članci Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Todorić: "Dalić ucjenjuje Plenkovića, Agrokor za godinu dana neće postojati, a moja stranka od ove države može napraviti cvijet" Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Martina Dalić opet plijeni pozornost javnosti, no na najvažnije pitanje tajanstveno šuti

Upitan kako je dio javnosti mišljenja da nisu dane sve važne informacije u vezi s Agrokorom, odgovorio je da misli da nisu dani svi odgovori. "Niti ja ne znam sve odgovore", dodao je.

"(Antu) Ramljaka nisam vidio nikada životu, (Fabrisa) Peruška jesam jer su nam ih predstavili. Stekao sam dojam da se radi od ozbiljnim ljudima, imam velika očekivanja", rekao je.

Što se tiče Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je prije nekoliko dana donijelo preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, Radin je naglasio kako o pozdravu "Za dom spremni" nije zadovoljan jer se tu radi o fašističkom odnosno ustaškom pozdravu.

Istaknuo je kako će pročitati dokument do kraja te dodao kako to što se "Za dom spremni" može koristiti u iznimnim situacijama smatra da je riječ o "čudnoj, ali analognoj odluci".

Paralelu je povukao s odlukom talijanskog vrhovnog suda, koji se bavi samo sustavnom tematikom i svojim presudama stvara normative, po kojem je Musolinijev "rimski pozdrav" neustavan, ali se može koristiti za celebrativne slučajeve.

"Ali, a priori se ne slažem s tim", rekao je Radin komentirajući za N1 televiziju odluku Vijeća. (Hina)