Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fumić pozdravio inicijativu Crkve za osudu svih totalitarizama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Ivan Fumić izjavio je na konferenciji za novinare u Slavonskome Brodu kako pozdravlja posljednje stajalište Katoličke crkve u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH o osudi svih totalitarizama te se zauzeo za utvrđivanje istine o zločinima iz Drugog svjetskog rata na znanstvenim i stručnim osnovama.

Konferencija za novinare sazvana je u povodu 65. obljetnice VI. slavonskog udarnog korpusa, koja će biti obilježena u subotu, 17. svibnja, u Slavonskom Brodu.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Zajednička izjava komisija "Justitia et pax" biskupskih konferencija BiH, Hrvatske i Slovenije "O pravu na grob i o dužnosti pijeteta" koja je predstavljena jučer u Zagrebu, potvrdila je ono za što se SABA već godinama zalaže, kaže Fumić.

"I pismenim smo putem od Vlade zatražili da se utvrde grobnice i da svaka osoba ima pravo na svoj grob te da sve te ljude treba popisati", kaže Fumić, istaknuvši da to trebaju uraditi stručnjaci, a "ne nekakva Vukojevićeva komisija koja je utvrdila da je u Jasenovcu ubijeno samo tristo Židova ili ukupno dvije tisuće i nešto žrtava".

"Pozdravljam inicijativu biskupskih konferencija za osudu svih totalitarnih režima, ali svih, jer tu ne smije biti navijanja. Podržavam također da se to pitanje znanstveno raščisti kako bi se hipoteka ili repovi Drugog svjetskog rata završili i da se više ne bavimo prošlošću. Milijun puta sam rekao kako osuđujem svaki zločin bez obzira na to tko ga je i u ime čega počinio, s tim da moramo razlikovati uzroke i posljedice u vremenu kada se što događalo", rekao je Fumić.

Podsjetio je kako je SABA 2005. godine organizirao znanstveni skup o Bleiburgu i o tome izdao knjigu u kojoj je objašnjeno što je dovelo do Bleiburga, što je tamo bilo i što se poslije događalo.

Najavljujući subotnje obilježavanje 65. obljetnice VI. slavonskoga udarnog korpusa u Slavonskome Brodu, Fumić je podsjetio kako je kroz korpus prošlo 85 tisuća ljudi te da je taj korpus bio vrlo značajan za Slavoniju.

"Isti ti Slavonci koji su pokazali u Drugom svjetskom ratu kako se bori, pokazali su i u Domovinskom ratu hrabrost, odlučnost i skromnost. Mi se ponosimo tom borbom zbog njezine širine, značaja i ciljeva. To je bio općenarodni pokret. U toj su borbi sudjelovali svi slojevi - od seljaka do svećenika. U jedinicama smo obilježavali i vjerske praznike, a sada ima onih koji zlonamjerno prenose kako mi osuđujemo Crkvu, a ne pojedince koji tamo iskaču iz onoga što Biblija propisuje", rekao je Fumić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene