Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispunili sve uvjete

Fuele ne očekuje nikakve prepreke u ratifikaciji pristupnog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele potvrdio je u Zagrebu da Hrvatska ispunjava sve uvjete za pristupanje Europskoj uniji 1. srpnja ove godine i da nema razloga za nastavak monitoringa nakon ulaska.

Povjerenik Fuele predstavio je u Zagrebu, na izvanrednoj sjednici Vlade RH, završno izvješće Europske komisije o pretpristupnom monitoringu, u kojem se zaključuje da Hrvatska ispunjava obveze i zahtjeve iz pristupnih pregovora u svim poglavljima i da će biti spremna za članstvo 1. srpnja 2013. godine.

U predavanju na veleučilištu VERN, povjerenik Fuele je kazao da se raduje skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, istaknuvši da je ona mnogo bolje pripremljena za članstvo od drugih pristupajućih zemalja zahvaljujući strogom pristupnom procesu s jasno definiranim uvjetima za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj će omogućiti veću stabilnost, prosperitet, nove poslovne prilike i mnoga druga prava, ali podrazumijeva i zajedničku odgovornost za oblikovanje europskog projekta, kazao je.

Od Hrvatske se također očekuje da nastavi surađivati s državama u regiji i pomagati im u njihovim naporima na putu prema članstvu u Uniji, dodao je.

>>
Izvještaj za Hrvatsku bit će pozitivan

"Europsku uniju definiraju dvije politike, a to su produbljivanje integracije i proširenje", kazao je. "Proširenje neće biti potpuno ako regija ne bude dio Europske unije", dodao je, upozorivši kako je od zamora od proširenja veća prepreka njegovu nastavku zamor od reformi te tendencija da se domaći interesi smatraju važnijima od europskih.

Fuele je također pozvao hrvatske vlasti da nastave s reformama i nakon ulaska u Europsku uniju, što se ponajprije odnosi na jačanje vladavine prava, osobito pravosuđa i borbe protive organiziranog kriminala i korupcije, kao i na strukturne reforme radi jačanja konkurentnosti gospodarstva te na ispunjavanje uvjeta za ulazak u schengenski prostor bez unutarnjih granica i uvođenje eura.

"Posao ne prestaje 1. srpnja. On tek počinje", kazao je. Odgovarajući na pitanje postoje li još kakve prepreke koje bi mogle odgoditi ulazak Hrvatske u EU, Fuele je odgovorio da ne postoje. "Ne vidim nijednu", kazao je.

"No, da budem jasan. Proširenje nije odgovornost Europske komisije, nego politika kojom upravljaju države članice", kazao je, napomenuvši da će proces biti gotov tek kada posljednji instrumenti o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora budu poslani u Rim.

Osvrnuvši se na Njemačku i Dansku, koje su za dovršetak ratifikacije čekale završno izvješće o monitoringu, Fuele je kazao kako se u tim zemljama može očekivati rasprava o tom pitanju i razna stajališta. "No, očekujem da će jasna većina podržati ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja", kazao je.

Ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora moraju još, uz Njemačku i Dansku, završiti Slovenija, Belgija i Nizozemska.

Na pitanje kako će se riješiti problem gubitka preferencijalnog trgovinskog režima koji Hrvatska ima sa zemljama CEFTA-e nakon ulaska u EU, Fuele je odgovorio da Europska komisija pregovara o tome s članicama CEFTA-e i nastoji pronaći najpovoljnije rješenje.

U pogledu Pelješkog mosta i mogućnosti njegove gradnje uz potporu europskih fondova, Fuele je odgovorio da je Europska komisija otvorena prema svim opcijama. "Potrebno je razmotriti sve opcije, utvrditi što je moguće, koliko bi bilo učinkovito i koliko bi stajalo", kazao je.

Upitan hoće li hrvatski radnici imati slobodan pristup europskom tržištu rada, Fuele je objasnio da države članice imaju pravo uvesti ograničenja za hrvatske radnike u sektorima koje smatraju osjetljivima na rok od dvije, pet ili u iznimnim slučajevima sedam godina. O državama članicama ovisi hoće li iskoristiti tu mogućnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozdravlja pozitivno izvješće Westerwelle: Nije bilo olakšica za Hrvatsku Slika nije dostupna Hrvatska ispunila sve uvjete Milanović: Čeka nas velik novac, ali Europa je alergična na rasipanje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene