Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posebnom intervjuu za Dnevnik Nove TV povjerenik Fuele je kazao kako Hrvatsku čeka 655 milijuna eura iz europskih fondova. Taj novac trebao bi pomoći oživljavanju hrvatskog gospodarstva. U razgovoru s Ivanom Petrović, Fuele je progovorio i o nužnosti spajanja hrvatskog teritorija te o ulasku u šengenski režim 2015.


Gospodine povjereniče,moje prvo pitanje je vezano uz schengenski režim. Je li 2015. realan rok za ulazak u Schengen i što Hrvatska do tada treba napraviti da bi zadovoljila zajedničku politiku vanjske granice Europske unije?

U stvari, odgovor je u rukama Hrvatske. Lista uvjeta za Schengen je vrlo jasna, ali konačan stav će dati zemlje članice. Poticat ćemo vas da nastavite s jačanjem vladavine prava, bit ćete također potaknuti na suradnju s ostalim zemljama članicama, posebno oko tehničke opreme potrebne za zaštitu zajedničke vanjske granice.

Vezani članci Pelješki most iz zraka - 2 U BiH Pelješki most i dalje trn u oku: ''Nema riječi o njegovu rušenju, ali ne znam može li ga se kako 'izrezati''' Europska vojska / Ilustracija Stara ideja opet je živa: Europska unija imat će svoju vojsku, otkrivaju povjerljivi dokumenti

Također ćete više razmjenjivati informacije sa zemljama članicama, sukladno vašim obvezama iz pristupnog ugovora. Nema sumnje da će Hrvatska i te zahtjeve moći ispuniti u relativno kratkom roku.

>> Fuele ne očekuje nikakve prepreke u ratifikaciji pristupnog ugovora

Kad govorimo o graničnoj politici, ne možemo izbjeći pitanje hrvatskog teritorija. Južni dio je praktički odsječen od ostatka zemlje. Kako Vi vidite rješenje tog problema?

Sve opcije su otvorene. Sve realne opcije i vidjeti ćemo koja će od njih odgovarati očekivanjima. Da to bude efikasna veza između dva dijela i da vidimo koliko će to novca stajati. Kad se to utvrdi, spremni smo dati određenu svotu novca iz strukturalnih fondova, da bi se taj projekt realizirao.

Most Pelješac, što mislite o tom prijedlogu?

Možda će biti most, možda će biti neko drugo rješenje.

Može li ekonomska situacija u Hrvatskoj i na koji način utjecati na povlačenje EU fondova?

Taj novac bi trebao pomoći hrvatskom gospodarstvu. Ali postoje problemi koji bi mogli nekako spriječiti da ih se najbolje iskoristi. Ali to ovisi o apsorpcijskoj sposobnosti hrvatske strane, vašoj mogućoj nesposobnosti da utvrdite prave prioritete ili može biti povezano s mogućnošću zloporabe dijela tih sredstava.

To su sve razlozi zbog kojih se možda novac neće najbolje iskoristiti. Ali ponovno, vi ste svjesni svih tih 'mina', ali svjesni ste i koristi koju može donijeti uporaba tog novca na dobrobit ne samo gospodarstva, već i hrvatskih građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju