Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivni intervju

Fuele o Pelješkom mostu i ulasku Hrvatske u schengenski režim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posebnom intervjuu za Dnevnik Nove TV povjerenik Fuele je kazao kako Hrvatsku čeka 655 milijuna eura iz europskih fondova. Taj novac trebao bi pomoći oživljavanju hrvatskog gospodarstva. U razgovoru s Ivanom Petrović, Fuele je progovorio i o nužnosti spajanja hrvatskog teritorija te o ulasku u šengenski režim 2015.

Gospodine povjereniče,moje prvo pitanje je vezano uz schengenski režim. Je li 2015. realan rok za ulazak u Schengen i što Hrvatska do tada treba napraviti da bi zadovoljila zajedničku politiku vanjske granice Europske unije?

Pročitajte i ovo Euri - 2 OPTIMISTIČAN TRENUTAK Sastali se ministri financija EU-a: Pozdravili ulazak Hrvatske u Schengen kao dokaz snage i otpornosti eura Videozid: Schengen i Eurozona - 4 DVIJE VAŽNE PROMJENE Pozdravljamo se s kunom, ali i s granicama: Što za Hrvatsku znači ulazak u Schengen i eurozonu?

U stvari, odgovor je u rukama Hrvatske. Lista uvjeta za Schengen je vrlo jasna, ali konačan stav će dati zemlje članice. Poticat ćemo vas da nastavite s jačanjem vladavine prava, bit ćete također potaknuti na suradnju s ostalim zemljama članicama, posebno oko tehničke opreme potrebne za zaštitu zajedničke vanjske granice.

Također ćete više razmjenjivati informacije sa zemljama članicama, sukladno vašim obvezama iz pristupnog ugovora. Nema sumnje da će Hrvatska i te zahtjeve moći ispuniti u relativno kratkom roku.

>> Fuele ne očekuje nikakve prepreke u ratifikaciji pristupnog ugovora

Kad govorimo o graničnoj politici, ne možemo izbjeći pitanje hrvatskog teritorija. Južni dio je praktički odsječen od ostatka zemlje. Kako Vi vidite rješenje tog problema?

Sve opcije su otvorene. Sve realne opcije i vidjeti ćemo koja će od njih odgovarati očekivanjima. Da to bude efikasna veza između dva dijela i da vidimo koliko će to novca stajati. Kad se to utvrdi, spremni smo dati određenu svotu novca iz strukturalnih fondova, da bi se taj projekt realizirao.

Most Pelješac, što mislite o tom prijedlogu?

Možda će biti most, možda će biti neko drugo rješenje.

Može li ekonomska situacija u Hrvatskoj i na koji način utjecati na povlačenje EU fondova?

Taj novac bi trebao pomoći hrvatskom gospodarstvu. Ali postoje problemi koji bi mogli nekako spriječiti da ih se najbolje iskoristi. Ali to ovisi o apsorpcijskoj sposobnosti hrvatske strane, vašoj mogućoj nesposobnosti da utvrdite prave prioritete ili može biti povezano s mogućnošću zloporabe dijela tih sredstava.

To su sve razlozi zbog kojih se možda novac neće najbolje iskoristiti. Ali ponovno, vi ste svjesni svih tih 'mina', ali svjesni ste i koristi koju može donijeti uporaba tog novca na dobrobit ne samo gospodarstva, već i hrvatskih građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene