Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs priopćio je kako sustav za ispis svjedodžbi iz e-Matice danas radi bez poteškoća, te se u svoje ime i u ime Ministarstva, ispričao radi svih neugodnosti koje je prošlotjedni privremeni pad sustava e-Matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima.


U priopćenju se ističe kako ‘danas sustav za ispis svjedodžbi iz e-Matice radi bez poteškoća kroz njega u minuti prolazi otprilike trideset do četrdeset upita za ispis svjedodžbi, te bi do kraja dana svi učenici osmih razreda trebali imati svoje svjedodžbe.

Vezani članci Radovan Fuchs Jedna županija tražila online nastavu, ministar potvrdio da bi na C model mogla cijela Hrvatska: "Situacija je izrazito loša..." Slika nije dostupna Sporazum o realizaciji druge faze izgradnje kampusa Borongaj

Prijave za upise u srednje škole se održavaju danas i sutra, tako da bi svi učenici trebali moći na vrijeme predati svoje prijave. Ako se ipak u bilo kojoj osnovnoj školi jave dodatne poteškoće, služba za informatiku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa stoji na raspolaganju za sve potrebne hitne intervencije’, naglašava se u priopćenju Ministarstva.

>> Profesori ogorčeni: E-matica noćna mora za prosvjetare

Ministarstvo podsjeća da je ‘radi naglog povećanja broja zahtjeva za ispis svjedodžbi, prošlu srijedu iz funkcije privremeno ispao središnji elektronički upisnik podataka o sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja, tzv. e-Matica.

Budući da se radi o iznimno velikom i složenom informatičkom sustavu, trebalo je neko vrijeme da se njezin rad ponovno pokrene i stabilizira’, navodi se u priopćenju te dodaje kako je ‘ovaj sustav u funkciji već petu godinu za redom, i ovo je prvi put da je ovako zakazao. Kako bi se takvo što izbjeglo u budućnosti, za slijedeću godinu će biti dodatno nadograđen i ojačan’.

‘Ovom prilikom i ovim povodom, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs u svoje ime i u ime ministarstva ispričava se radi svih neugodnosti koje je pad sustava e-Matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima’, navodi se u priopćenju.

‘Ministar se osobito ispričava nastavnicima što je njegova nespretno sročena izjava vezana uz razloge pada e-Matice protumačena kao kritika njihova rada, te smatra da je upravo njihova predanost nastavničkom pozivu i dobrobiti njihovih učenika najviše učinila da svi učenici svoje svjedodžbe ipak dobiju na vrijeme. U tom smislu, ministar svim nastavnicima najljepše zahvaljuje na trudu i strpljenju’, stoji u priopćenju.

Ispriku od ministra Fuchsa zbog njegovih izjava vezano za pad sustava za ispis svjedodžbi iz e-Matice danas su zatražili Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu-Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju