Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zospeum Tholussum

FOTO Senzacija iz Lukine jame: Dosad nepoznati puž s prozirnom kućicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sustavu Lukine jame otkrivena je potpuno nova vrsta puža s prozirnom kućicom.

Znanstvenici su u Lukinoj jami - Trojami na Velebitu otkrili potpuno novu vrstu puža. Nazvana je 'zospeum tholussum', a riječ je o neobičnom minijaturnom špiljskom pužu iz roda plućnjaka koji su s vremenom izgubili vizualnu orijentaciju. Stoga ih, kako piše e! Science News, smatraju pravim eutroglobiontima, odnosno isključivo špiljskim životinjama.

Pročitajte i ovo Damir Podnar, CZS Na iskušenjima u špilji Spasioc detaljima o dramatične akcije: "Vukli smo se po stijenama i ronili do zarobljenih. Struja je bila jaka" Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Križna jama Spasioci stigli do petero zarobljenih u špilji, poznato kada bi trebali izaći na površinu: "Akcija je vrlo opsežna"

>> FOTO Ružičasti puž?

Rad o novoj vrsti objavljen je u časopisu Subterranean Biology. Istraživači su tijekom jedne od ekspedicija u sustavu Lukine jame, koja je među 20 najdubljih špiljskih sustava na svijetu, pronašli tek jedan primjerak malog i krhkog puža s prozirnom kućicom. Otkriven je na dubini od oko 980 metara u stjenovitoj komori kroz koju teče voda.

Sve poznate vrste iz špiljskog roda 'zospeum' imaju tek ograničenu mogućnost kretanja. Najčešće obitavaju u muljevitim staništima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene