Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazan izgled

FOTO Doznajte prednosti novih osobnih iskaznica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP je predstavio provođenje Zakona o prebivalištu, na kojem su istaknuli prednosti nove osobne iskaznice.

Pri predstavljanju provođenja Zakona o prebivalištu, MUP je pokazao izgled nove osobne iskaznice koje se izdaju od 1. lipnja ove godine.

Pročitajte i ovo Izgled - 5 donosi Provjereno Što biste promijenili na sebi da možete? Provjereno provelo eksperiment među mladima i starima, rezultati će vas nasmijati, ali i raznježiti Slika nije dostupna Globe do 4.500 kuna MUP pojasnio kada zapravo prijeti kazna zbog isteka osobne iskaznice

Navode kako je prednost uvođenja nove osobne usklađivanje s relevantnim standardom i zakonom. Napominju kako je to osobni dokument više sigurnosne razine, budući da ima 14 vrsta međunarodno propisanih zaštita najnovije generacije.

FOTO Ovo su prijedlozi za nove registracijske oznake

Provjerite do kad vam vrijede osobne, evo zašto!

Osim toga nova osobna iskaznica dostupna je i za djecu mlađu od 16 godina.

Policija je pozvala građane kojima je na dan 29. prosinca 2012. osobna iskaznica istekla dulje od 15 dana ili je nikad nisu ishodili da do 29. prosinca ove godine prijave prebivalište u policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju ranije prijavljeno prebivalište.

Građani s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nalaze se u inozemstvu i nekretnina im još nije obnovljena ili nisu zbrinuti, moraju najkasnije do 29. prosinca o tome obavijestiti policiju na području gdje imaju prijavljeno prebivalište ili hrvatsku diplomatsku misiju na čijem području borave u inozemstvu.

To moraju učiniti i građani koji su 29. prosinca prošle godine bili u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera ili dugotrajnog liječenja.

Prema podacima MUP-a, gotovo 194.000 hrvatskih državljana s prijavljenim prebivalištem starijih od 18 godina nema važeću osobnu iskaznicu dok ih gotovo 124.000 nikad nije zatražilo izdavanje osobne iskaznice.

Pomoćnica ministra Ines Krajčak pozvala je građane da reguliraju svoj status, no dodala je da policija neće odmah početi kažnjavati građane radi takvih prekršaja. Kazne se kreću od 500 do 5000 kuna. (I.D. / I.I./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene