Obavijesti Pretražite Navigacija
Ponovljeno suđenje

Fimi Media: Mišo se ispričao, a Thompsona očekuju na klupi za svjedoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica estradnih zvijezda – Mate Mišo Kovač i Marko Perković Thompson u četvrtak su trebali svjedočiti na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media i dok se Mišo ispričao zbog zdravstvenih razloga, za Thompsona na zagrebačkom Županijskom sudu znaju da mu je uručen poziv pa ga očekuju na klupi za svjedoke.

Tužiteljstvo u slučaju Fimi medija tvrdi da su oba pjevača, prema ideji optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, dobivali novac iz crnog stranačkog fonda – Mate Mišo Kovač za nastupe na predizbornim skupovima, a Marko Perković Thompson da se u to vrijeme suzdrži od nastupa. HDZ je, po nagađanjima koja su se mogla čuti na prvom suđenju, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za Fimi mediu Faber ponovio da je Barišić bez pregleda dolazio Sanaderu u Banske dvore Slika nije dostupna Suđenje za Fimi mediju Thompson šokiran: 'Nikad mi nitko nije dao pola milijuna eura'

Kada se u travnju 2013. pojavio kao svjedok na prvom suđenju Mišo je potvrdio da je na Sanaderov poziv nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007. no kazao je da za to nije dobivao novac od također optuženog bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića. Izlazeći iz sudnice podigao je ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan predsjedniče?".

Thompson je, pak, na sudu odbacio tvrdnje da je primio novac za ne nastupanje, kao i da je gotovinu primio od Barišića koji je posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura. "Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića", posvjedočio je Thompson koji je ipak priznao da je bio u carini, ali samo kako bi se podružio s obožavateljima uoči "velikog maksimirskog koncerta". Priznao je i da je nešto kasnije kupio zemljište na Remetama, ali da su novac za to uložila njegova dva partnera iz Njemačke. O tome su, tvrdi, potpisali i ugovor, no porezna ga uprava nije priznala pa su mu "razrezali" 1,3 milijuna kuna poreza.

Barišić je u svom iskazu kazao da je s Thompsonom bilo dogovoreno da iz crnog fonda dobije najviše 200 tisuća eura za kupnju zemljišta, da bi nakon kampanje došao sa svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom i pričom da mu je za zamljište potrebno 515 tisuća eura. Kada mu je Barišić, nakon dogovora sa Sanaderom, isplatio novac navodno ga je nazvao Litre i rekao da nedostaje osam tisuća eura. I Sanader je to primio s gnušanjem, no Litre je ipak došao po novac, kazao je Barišić u listopadu 2013.

Uz bivšeg premijera Sanadera i Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene