Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro nova pravila

'Fikusi': 14 tisuća tvrtki bez ijednog zaposlenog dužno 15 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je odlučila izbrisati takozvane fikus tvrtke usvajanjem novog stečajnog zakona.

Takozvane fikus tvrtke nemaju zaposlenih, a stvaraju dugove u milijardama. Trenutačno je više od 14 tisuća tvrtki bez ijednog zaposlenog dužno 15 milijardi kuna. Mnoge su dužne već desetljeće i pol. Ukratko, pravi nered.

Pročitajte i ovo Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj'' Slika nije dostupna Novi Stečajni zakon Rok za okončanje stečaja - 120 dana

Vlada je odlučila izbrisati te tvrtke usvajanjem novog stečajnog zakona. Ne plaćajući svoje račune, takve su fikus tvrtke zapravo uništile i mnoge zdrave tvrtke ili obrtnike. Sada će svi oni u jasnoj proceduri, svoje dugove moći izbrisati.

Direktor Ases usluge Admir Suljić uredno izvršava sve obveze prema državi. Posluje sa stotinama tvrtki. One u blokadi duguju mu više od 250 tisuća kuna.

'Platili smo PDV; platili smo davanja, platili smo materijale i te tvrtke više ne postoje', odgovara na pitanje što s tim, svjestan da tog novca nema.

Kraj agonije za radnike: Kaštelanski staklenici idu u STEČAJ!

Od srpnja bi se to moglo promijeniti. Izmjenama stečajnog zakona.

'Mi smo kao država dužni vama osigurat, vama kao nekom tko radi u dobroj vjeri, da se tako netko makne s tržišta. Nema što raditi na tržištu. Proizvodi nered', rekao nam je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Takve tvrtke uskoro će automatski u stečaj. Jer, trenutačno ima 14.652 poduzeća koja su u blokadi više od 120 dana - bez ijednog zaposlenog koja državi duguju 14,8 milijardi kuna.

'Ja ne mogu shvatiti i dalje da imamo stotine milijuna kuna duga da je netko davao firmama bez ijednog zaposlenog. Mislim to je apsurd', kaže Miljenić.

Rok za okončanje stečaja - 120 dana

Novi stečajni zakon trebao bi biti pomak na tržištu - poručuju iz udruge Lipa.

'Ono što je bitno je da neuspješne tvrtke budu efikasno i brzo eliminirane s tržišta i da ne nastavljaju raditi nerade, to je ono što se sada događalo u okviru stečajnog i predstečajnog zakona', kaže Davor Huić iz Udruge Lipa.

Tomu se nada i Admir, jer ovakvo poslovanje, poručuje - nema smisla.

'To je u sklop našeg mentaliteta gdje ljudi naruče uslugu, i nakon mjesec dana neće platiti i kaže preko telefona tužite me. A da stvara probleme - stvara, jer nije u pitanju samo usluga. Znači mi uz tu uslugu imamo investicije materijala i onda se borimo kako to naplatiti, iskompenzirati na bilo koji način', kaže Admir Suljić.

Novim pravilima, moći će se vidjeti tko su vlasnici tvrtki. I s kim postoji rizik za poslovanje, a s kim ne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene