Vlada je odlučila izbrisati takozvane fikus tvrtke usvajanjem novog stečajnog zakona.


Takozvane fikus tvrtke nemaju zaposlenih, a stvaraju dugove u milijardama. Trenutačno je više od 14 tisuća tvrtki bez ijednog zaposlenog dužno 15 milijardi kuna. Mnoge su dužne već desetljeće i pol. Ukratko, pravi nered.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) Pala odluka: Slovenci zabranili rad trgovina nedjeljom, ali postoji vrlo zanimljiv izuzetak Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF

Vlada je odlučila izbrisati te tvrtke usvajanjem novog stečajnog zakona. Ne plaćajući svoje račune, takve su fikus tvrtke zapravo uništile i mnoge zdrave tvrtke ili obrtnike. Sada će svi oni u jasnoj proceduri, svoje dugove moći izbrisati.

Direktor Ases usluge Admir Suljić uredno izvršava sve obveze prema državi. Posluje sa stotinama tvrtki. One u blokadi duguju mu više od 250 tisuća kuna.

'Platili smo PDV; platili smo davanja, platili smo materijale i te tvrtke više ne postoje', odgovara na pitanje što s tim, svjestan da tog novca nema.

Kraj agonije za radnike: Kaštelanski staklenici idu u STEČAJ!

Od srpnja bi se to moglo promijeniti. Izmjenama stečajnog zakona.

'Mi smo kao država dužni vama osigurat, vama kao nekom tko radi u dobroj vjeri, da se tako netko makne s tržišta. Nema što raditi na tržištu. Proizvodi nered', rekao nam je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Takve tvrtke uskoro će automatski u stečaj. Jer, trenutačno ima 14.652 poduzeća koja su u blokadi više od 120 dana - bez ijednog zaposlenog koja državi duguju 14,8 milijardi kuna.

'Ja ne mogu shvatiti i dalje da imamo stotine milijuna kuna duga da je netko davao firmama bez ijednog zaposlenog. Mislim to je apsurd', kaže Miljenić.

Rok za okončanje stečaja - 120 dana

Novi stečajni zakon trebao bi biti pomak na tržištu - poručuju iz udruge Lipa.

'Ono što je bitno je da neuspješne tvrtke budu efikasno i brzo eliminirane s tržišta i da ne nastavljaju raditi nerade, to je ono što se sada događalo u okviru stečajnog i predstečajnog zakona', kaže Davor Huić iz Udruge Lipa.

Tomu se nada i Admir, jer ovakvo poslovanje, poručuje - nema smisla.

'To je u sklop našeg mentaliteta gdje ljudi naruče uslugu, i nakon mjesec dana neće platiti i kaže preko telefona tužite me. A da stvara probleme - stvara, jer nije u pitanju samo usluga. Znači mi uz tu uslugu imamo investicije materijala i onda se borimo kako to naplatiti, iskompenzirati na bilo koji način', kaže Admir Suljić.

Novim pravilima, moći će se vidjeti tko su vlasnici tvrtki. I s kim postoji rizik za poslovanje, a s kim ne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook