Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Festival brzine Goodwood: Automobilistički raj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaista ne postoji ništa na svijetu što se može usporediti s Goodwood Festival of Speed. Ovaj događaj održava se u šumovitom kraju Zapadnog Sussexa na imanju Goodwood House, a radi se o najvećem okupljanju cestovnih i trkaćih automobila, dok među brojnim posjetiteljima kojima ispadaju oči od ljepote ima i mnoštvo poznatih lica.

Goodwood Festival of Speed zapravo je najveća automobilistička vrtna zabava na svijetu koja je održana prošli vikend. To je jedinstven ljetni događaj koji okuplja nevjerojatnu kombinaciju automobila, poznatih osoba i samog vrha automobilističkog svijeta, drugim riječima najveći kulturni i društveni događaj u automobilističkom svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bentley izbacio video prilog o EXP 9 F konceptu Slika nije dostupna Mazda MX-5 Miata GT Concept

Održava se na besprijekorno uređenom posjedu Lorda Marcha zvanom Goodwood House, a s automobilima poput aktualnih bolida Formule 1, superautomobila koji idu preko 350 km/h i starih automobila na paru iz 19. stoljeća pa sve do dragstera s 3000 KS i klasičnih rally automobila, ovaj festival donosi heroje i ikone iz svakog razdoblja povijesti automobilizma u raskošnom stilu s puno dobre hrane i pića.

Ove godine glavna tema događaja je 'Racing Revolutions' – monumentalni koraci u razvoju automobilističkog sporta. Ovogodišnji događaj tako je posvećen stvarima koje su korjenito promijenile automobilistički sport, poput trkaćih automobila sa središnje smještenim motorom, pogonom na sva četiri kotača, turbo punjačima i monocoque konstrukcijama od karbonskih vlakana.

Na trodnevnom sajmu predstavljeno je 100 godina Indy 500 – što je ujedno i najveća proslava vezana uz Indy utrke izvan SAD-a, zatim 100 godina Chevroleta. Jaguarova proslava 50. rođendana E-Type modela također zauzima važan dio ovogodišnjeg sajma koji je prema famoznom Jeremyju Clarksonu posljednji izvorno britanski proizvod koji je vrijedan pamćenja.

Utjecaj koji su rally automobili grupe B imali u 80-im godinama prošlog stoljeća također je obilježen izložbom kao i 110 godina Škoda Motorsporta. Škoda je jedan od glavnih sudionika u kategoriji rally etapa po šumskim putovima.

Rally temu nastavio je Ken Block koji je izvodio trikove za posjetitelje u svom Fordu cijeli vikend. BTCC Super Tourer razdoblje također je bilo zastupljeno s velikim brojem automobila kao i vozača a rekordnih devet F1 timova, uključujući Red Bull i McLarenove Lewisa Hamiltona i Jensona Buttona predstavljali su moderni F1.

Novi FoS-Tech paviljon udomljuje izbor futurističkih modela, tu je zatim i tzv. Supercar Run koji se održava svaki dan, te tradicionalna brdska utrka i šumski reli s nekim od najpoznatijim WRC i IRC automobila i vozača.

Svaki automobil i motocikl pažljivo su odabrani ne bi li odražavali glavnu temu događaja za tu godinu, te se ujedno mora osigurati i njihova autentičnost i porijeklo; sva natjecateljska vozila predstavljena su u izvornom stanju i izgledu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene