Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE KRIV?

Kao u 18. stoljeću: Obitelj iz Solina već tri godine živi u noćnoj mori - "Od muke sam počela plakati..."

Fekalije iz septičke jame u kupaonici - 2
Fekalije iz septičke jame u kupaonici - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Fekalije iz septičke jame u kupaonici - 1 Fekalije iz septičke jame u kupaonici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Fekalije iz septičke jame u kupaonici - 2 Fekalije iz septičke jame u kupaonici - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Maja Čarić Galerija 1/3 >>
Ova priča iz Solina više priliči 18. nego 21. stoljeću. Naime, u tom gradu ima ljudi kojima se sa svakom kišom sadržaj iz privremene septičke jame izlije po stanovima. I tako već godinama.

Zbog loše izvedenog kanalizacijskog sustava otpadne vode se obitelji Čarić vraćaju u stan. Pravu noćnu moru žive već pune tri godine.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Solinu - 5 Nije bio prepad? FOTO/VIDEO Operiran muškarac kojem su u Solinu propucane noge: Utvrđuje se motiv pucnjave Napad u Solinu Određen istražni zatvor Kolegu iz poduzeća ubo nožem: Osumnjičeni za pokušaj ubojstva (25) u pritvoru

"Prvo te s vrata dočeka taj smrad. Normalno, fekalije su plivale po stanu i ušle su pod parket. Stalno držimo prozore otvorene", rekla je Maja Čarić.

Investitor je uporabnu dozvolu za zgradu dobio usprkos privremenim pumpama koje očito nisu dovoljnog kapaciteta.

"Svaka cirkulacije te vode se zaustavlja i vraća se meni kroz sifon u kupatilo i naravno dalje po stanu. 21. stoljeće, 70 stanova, dvije stambene zgrade i privatna kuća su na jednoj septičkoj jami koja nije dovoljna ni za jednu kuću", rekla je Čarić

"Od muke sam stala tu plakati. Nisam više znala što ću, digla san ruke od svega", dodala je.

Gradonačelnik najavio rješenje problema

Septička jama predstavlja problem i stanarima koji nisu u prizemlju.

"Tu se djeca igraju se iza gornje zgrade. To sve curi dole, taj smrad. Gadljivo je to ne samo za djecu, nego općenito za čovjeka", rekao je predstavnik stanara Vinko Lozić.

Bivši i sadašnji upravitelji zgrade prebacuju odgovornost jedni na druge. Stanari tvrde da su prevareni i prije useljenja.

"Mi smo kupili stan regularno. Nismo znali da pumpa uopće postoji tamo iza dok se nisu počeli događati ti problemi. Obećanje je bilo da će se sve spojiti u roku od dvije do tri godine", rekao je Lozić.

Od tad je prošlo 15 godina, no kanalizacija nikako da dođe do ovog dijela Solina.

"Često je Grad obećavao da će se krenuti s izgradnjom kanalizacije s donje strane kako bi se dobio taj gravitacijski nivo i da se ovi problemi napokon riješe", rekao je Davor Mikas iz stranke Bolji Solin.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević je putem maila napisao da su stanari prilikom kupnje stanova trebali biti upoznati s načinom na koji je zgrada spojena na kanalizaciju, ali da će pomoći u rješavanju problema.

"Uslijed nemara upravitelja zgrada i određenog broja stanara, odlučili smo, iako Grad nema formalnu obvezu, pomoći u pronalaženju kvalitetnijeg rješenja", napisao je Ninčević te je dodao da će pomoći sufinanciranjem nabavke kvalitetnije fekalne crpke.

"Konačno rješenje biti će nakon spajanja na kanalizacijski mrežu na 'Kunčevu gredu', a čija je realizacija u nadležnosti Vodovoda i kanalizacije Split kroz projekt Aglumeracije Split - Solin. Grad Solin će u koordinaciji s Vodovodom nastojati da taj spoj bude jedan od prioriteta kada projekt krene u realizaciju", poručio je gradonačelnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene