Obavijesti Video Pretražite Navigacija
moj.report@novatv.hr

Fašničko ludilo: Šaljite nam fotografije svojih maski!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doba karnevala, maškara ili fašnika dio je godine kada svatko od nas, pogotovo oni najmanji, mogu obući masku kojoj se dive i kojom druge želi zabaviti ili pak prestrašiti.

Koju ste masku izabrali za ovogodišnji fašnik? Svoje fotografije nam šaljite na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pratnji Vojka Obersnela Predsjednica u ekstravagantnom izdanju kakvo se rijetko viđa na humanitarnom karnevalskom balu u Rijeci Nesreća na karnevalu u Njemačkoj: Žena zadobila opekline nad vještičjim kotlom (Foto: Hexenzunft Eppingen/Facebook) Policija istražuje slučaj Nesreća na karnevalu u Njemačkoj: Žena zadobila teške opekline nad vještičjim kotlom


Samoborski Fašnik, jedan je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a prvog dana veljače tradicionalni likovi Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec, po 187. su put preuzeli vlast u gradu i proglasili Slobodnu Fašničku Republiku, koja pod sloganom 'Puno jesti i piti, ne doma biti, do jutra se veseliti', traje do 12. veljače.

>> Krenulo fašničko ludilo: Baš je super u Srednjem vijeku!

Samoborski je fašnik poznat i po socijalnom značenju fašničkog doba, jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika. Nešto južnije, odvija se najmasovniji i globalno prepoznatljiv Riječki karneval .

Još prije sto godina Rijeka je živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojeg grada u ovom dijelu Europe. Organizirale su se karnevalske povorke i karnevalski balovi u kojim su sudjelovali austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe.

U novije vrijeme, točnije od 1982. godine, Riječki karneval prosječno godišnje posjeti 150.000 ljudi, a Međunarodna karnevalska povorka broji nevjerojatnih 10.000 maškara. U riječkim karnevalskim ludorijama pod motom ' Budi što želiš!' uživajte do 13. veljače.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene