Doba karnevala, maškara ili fašnika dio je godine kada svatko od nas, pogotovo oni najmanji, mogu obući masku kojoj se dive i kojom druge želi zabaviti ili pak prestrašiti.


Koju ste masku izabrali za ovogodišnji fašnik? Svoje fotografije nam šaljite na moj.report@novatv.hr!


Samoborski Fašnik, jedan je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a prvog dana veljače tradicionalni likovi Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec, po 187. su put preuzeli vlast u gradu i proglasili Slobodnu Fašničku Republiku, koja pod sloganom 'Puno jesti i piti, ne doma biti, do jutra se veseliti', traje do 12. veljače.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovo nije Brazil - Ovako se plesalo pod maskama u Lisinskom! Slika nije dostupna Pogledajte maškarani auto-rally Pariz-Bakar!

>> Krenulo fašničko ludilo: Baš je super u Srednjem vijeku!

Samoborski je fašnik poznat i po socijalnom značenju fašničkog doba, jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika. Nešto južnije, odvija se najmasovniji i globalno prepoznatljiv Riječki karneval .

Još prije sto godina Rijeka je živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojeg grada u ovom dijelu Europe. Organizirale su se karnevalske povorke i karnevalski balovi u kojim su sudjelovali austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe.

U novije vrijeme, točnije od 1982. godine, Riječki karneval prosječno godišnje posjeti 150.000 ljudi, a Međunarodna karnevalska povorka broji nevjerojatnih 10.000 maškara. U riječkim karnevalskim ludorijama pod motom ' Budi što želiš!' uživajte do 13. veljače.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook