Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema lijeka bez nuspojava

Ma tko čita te ''papire'' uz lijekove? Znate li što je farmakogenetika i kako nam personalizirana medicina može pomoći

Aktualno Galerija Lijekovi i nuspojave - 3 Lijekovi i nuspojave - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi i nuspojave - 1 Lijekovi i nuspojave - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi i nuspojave - 4 Lijekovi i nuspojave - 4 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi i nuspojave - 5 Lijekovi i nuspojave - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Sugovornik iz priloga Galerija 1/8 >>
Ono što su mnogi u pandemiji zaboravili jest da iako lijekovi spašavaju živote nema niti jednog bez nuspojava. Kako bi se one umanjile, mnogi rješenje vide u farmakogenetici.

Nuspojava je riječ koju smo u 2021. najčešće izgovarali. Kada nije riječ o COVID-19, tko te "papire" uz lijekove uopće čita?

''Vrlo rijetko'', kažu nam pojedini građani i dodaju: ''Pa koliko ima nuspojava čovjek bi već bio mrtav po njima''. ''Bolje da ne znam onda'', poručuju neki, a drugi dodaju: ''Što doktor da, to piješ i vjeruješ mu''.

Ipak, ima i onih koji čitaju: ''Uvijek, uvijek, i to ne jednom nego više puta''. ''Moram se informirati'', kažu i dodaju da su gotovo svaki put našli nešto što ih je zabrinulo.

Manje nuspojava bilo bi uz farmakogenetiku. Takva personalizirana medicina otkriva kako naši geni prihvaćuju neki lijek. "2, 2 milijuna hospitaliziranih pacijenata u SAD imaju tzv. štetne učinke lijekova, a njih 106.000 zbog toga umire'', upozorava znanstvenik Dragan Primorac.

Zbog toga je liječnicima sada dostupna knjiga s 55 najčešće korištenih lijekova, a kojoj je on jedan od urednika: "Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme - imate prikazano sve na jednom mjestu, jednostavno, od mehanizma učinka lijeka, kako se postaviti, kako ordinirati lijek''.

Pretraga farmakogenetike može se napraviti uz uputnicu u nekoliko bolnica, a privatno za oko 3.000 kuna. U ovoj godini HALMED je primio 10.000 prijava sumnji na nuspojave. 70 posto odnosi se na cjepiva protiv COVID-19.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA AKCIJA EUROPOLA Uhićeno više od 540 ljudi, među njima i hrvatski državljani: Prodavali ''korona lijekove'' i doping, zaplijenjena roba vrijedna 63 milijuna eura
Pročitajte i ovo Tihana Šlezak Dolazi 1800 doza U Hrvatsku stižu prvi lijekovi protiv korone: Cijena je vrtoglava, istražili smo tko će ih i kako dobivati

''Što se tiče prijava za druge lijekove, najveći broj je za lijekove zloćudnih bolesti, lijekove koji djeluju na živčani sustav. Sličan trend smo opazili ove godine, uz nešto povećan broj prijava za lijekove koji se odnose na bolesti krvnih žila'', navela je Željana Margan Koletić iz HALMED-a.

Većina nuspojava na kraju srećom bude blaga. No važno ih je dobro pročitati, kao i svaku uputu o lijeku, jer još ovo ljeto HALMED je upozorio na 14 prijava u kojima su djeci nenamjerno krivo primijenjene doze lijeka za inhalaciju, u nekoliko slučajeva čak 10 puta veće od propisane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene