Samo u posljednja dva dana, u aferama HGK i HAC, otvorile su se sumnje u izvlačenje čak 72 milijuna kuna.


To je tek djelić novca oko kojeg se vode istrage. Što se moglo napraviti s novcem bez kojeg je proteklih godina ostala Republika Hrvatska? Mogao bi se izgraditi ne baš cijeli, ali gotovo cijeli Pelješki most.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Što je Livaković rekao USKOK-ovim istražiteljima? Slika nije dostupna Karamarko: Nitko od privedenih nije član HDZ-a

To je samo dio afera koje su potresle Hrvatsku posljednjih godina. Uzeli smo 12 najzvučnijih, onih o kojima se najviše govorilo. Samo u njima, država je, prema sumnjama USKOK-a oštećena za milijardu i pol kuna. Kad pogledamo tu milijardu i pol i razmislimo što smo sve mogli s tim napraviti...

>> HAC ponovno pod 'opsadom' policije, Sapunar ujutro na ispitivanju

Primjerice s radnicima. Ako je prosječna plaća u Hrvatskoj, bruto plaća - dakle sa svim doprinosima, prema Državnom zavodu za statistiku - 7.922 kune. To znači da državu ili privatnog poduzetnika radnik na godinu stoji 95.064 kune. Dakle, s ovom milijardom i pol mogla se isplatiti mjesečna plaća za 190.000 radnika.

Godinu dana moglo je raditi 15.778 ljudi, moglo se s tim novcem izgraditi i 60 vrtića, ali i isplatiti božićnice i regres za državne službenike i ostalo bi još pola milijarde. Znači, govorimo samo o najzvučnijim aferama.

No, ono što je zanimljivo u zadnjim velikim aferama poput Fimi medije, a sada HAC-a i HGK, operacija izvlačenja novca odvijala se, prema sumnjama istražitelja, na sličan način. Na primjeru Hrvatskih autocesta to je, kako se sumnja, izgledalo ovako...

HAC je dakle, prema sumnjama USKOK-a, sklapao ugovore s privatnim marketinškim tvrtkama - FIKTIVNE UGOVORE - za poslove koji nikad nisu obavljeni. A sve im uplaćivali na austrijski račun jedne tvrtke koja je registrirana u Češkoj. Novac se u gotovini podizao u Austriji. I vraćao u Hrvatsku.

Od ove operacije svi bi imali koristi. Iz HAC-a je izvučen novac, sumnja se, za nekoga. A ove tvrtke zajedno s češkom, koje imaju istog većinskog vlasnika - imaju također svoju proviziju.

Dakle, na primjeru ovih 12 afera - država je prema sumnjama USKOK-a oštećena za MILIJARDU i POL kuna. No, ovo su sve tek sumnje - za sve još treba biti podignuta optužnica, sve to treba stići i na sud, treba pričekati presudu, a nakon toga i potvrdu Vrhovnog suda - a do svega toga je još dug proces.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook