Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog nekoliko prijava o nuspojavama od strane hrvatskih zdravstvenih radnika i talijanske medicinske agencije, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode s tržišta je povukla tri serije plivina koncentrata za otopinu za infuziju.


Zbog obavijesti o nuspojavama koje je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila od zdravstvenih radnika i talijanske medicinske agencije (AIFA), iz prometa se povlače tri serije Plivina lijeka Oxaliplatin, koncentrat za otopinu za infuziju, objavila je Agencija na svojim web stranicama i potvrdila Pliva.

Vezani članci Lijekovi - 4 Nedostaje lijekova za djecu, a nema ni nekih antibiotika: Jedan lijek protiv korone u Hrvatsku nikad nije ni došao Cjepivo, ilustracija Od pola milijuna ubrizganih doza AstraZenece u Hrvatskoj, potvrđen je jedan smrtni slučaj: "Primjena svih cjepiva i dalje ima višestruke koristi"

Povlače se tri serije lijeka Oxaliplatin

Iz Plive danas poručuju da su sukladno hrvatskim propisima obavijestili sve veleprodaje o povlačenju triju serija lijeka Oxaliplatin Pliva koncentrat za otopinu za infuziju (oksaliplatin), brojeva 12G12LM, 11A24KF i 12I14LJ čime je obustavljena daljnja distribucija.

>> Znanstvenici pozivaju na povlačenje analgetika diklofenaka s tržišta

S obzirom da je riječ o lijeku koji se primjenjuje isključivo tijekom bolničkog liječenja, za navedene serije proces povlačenja je u tijeku iz veleprodaje i sustava bolničkih ljekarni, navode u Plivi i dodaju da se ne očekuje nestašica lijeka s obzirom da su na tržištu dostupne druge serije istog proizvoda te će biti dostupan svim pacijentima kojima je potreban.

Sumnja u neispravnost

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je za dvije serije Oxaliplatina kojima je rok valjanosti do siječnja i srpnja 2014. prijave o nuspojavama zaprimila od zdravstvenih radnika, a za treću seriju od talijanske medicinske agencije - Agenzia Italiana del Farmaco (AIFA).

Na temelju tih prijava postavljena je sumnja na neispravnost u kakvoći lijeka te je 21. veljače ove godine od Službe za farmaceutsku inspekciju Ministarstva zdravlja zatraženo uzorkovanje lijeka kako bi se u HALMED-u mogla provesti provjera kakvoće navedenih serija.

Obavještene bolničke ustanove

HALMED je o povlačenju navedenih serija lijeka obavijestio sve bolničke ustanove u Hrvatskoj koje su zaprimile navedene serije. Od nositelja odobrenja, (Plive) zatraženo je da obavijesti sve veleprodaje o povlačenju te da od njih zatraži obustavu distribucije i povlačenje zaliha iz bolničkih ljekarni.

Inače, nuspojava je reakcija na lijek koja nije očekivana i/ili željena. Svi lijekovi mogu uzrokovati nuspojave koje mogu varirati u svojoj težini od blagih do teških te u nekim rijetkim slučajevima mogu biti i vrlo ozbiljne.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode podsjeća da su joj zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Ako su uočili neku nuspojavu to mogu prijaviti i sami pacijenti uz preporuku da se obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

HALMED je hrvatska državna agencija za lijekove i medicinske proizvode čiji je cilj zaštititi javno zdravlje na način da građanima Republike Hrvatske osigurava sigurne, djelotvorne i kvalitetne lijekove, medicinske i homeopatske proizvode. Sve prijavljene nuspojave postaju dio dokumentacije o sigurnoj primjeni lijeka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju