Obavijesti Video Pretražite Navigacija
olakšani pristup

SAD ukinuo vize za Hrvate, ali to vam ne garantira ulazak u zemlju. Stručnjak za sigurnost pojasnio i što stoji iza odluke o pojačavanju nadzora za ulazak u EU

Hrvatima od danas ne trebaju vize za SAD, ali Amerikancima bi uskoro nešto nalik vizi moglo trebati za ulazak u Hrvatsku. Naime državljani trećih zemalja koji su do sada slobodno ulazili u Europsku uniju od iduće će godine trebati najavu, odnosno odobrenje za ulazak u Schengenski prostor u kojem bi se uskoro trebala naći i Hrvatska.

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Da bi neka država ušla u program izuzeća od viza (VWP), mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave za ulazak u SAD putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta.

U međuvremenu, EU uvodi dodatne kontrole za Amerikance. 

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Slobodan ulazak u SAD Plenković: Ostvarili smo strateški cilj u korist hrvatskih građana

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić od Željka Sičaja sa instituta za istraživanje hibridnih sukoba pokušao je doznati zašto Europa dodatno pojačava nadzor ulaska na svoj teritorij iz trećih zemalja.

Stručnjak za sigurnost objašnjava koliko je to realna ideja. 

"Ideja je realna, bili smo svjedoci nekoliko terorističkih napada u Eurupi u zadnjih par godina. Podigla bi se sigurnost u EU", rekao je stručnjak i objasnio kako je uopće zaživjela ova ideja.

"Osim napada posljednjih godina svjedočimo i migracijskim valovima", rekao je i dodao kako bi ovo poboljšalo kontrolu ulaska na vanjskim granicama EU.

Takav sustav olakšao bi i rad službama.

"Osim što bi se poboljšala razmjena informacija, djelatnici bi već unaprijed znali tko im dolazi na granicu i ako imaju neka upozorenja bili bi obaviješteni", rekao je Sičaj.

Amerika je maknula Hrvatsku iz režima viza, stručnjak je pojasnio i kako će sada stvari funkcionirati.

Pročitajte i ovo Davor Božinović MINISTAR O UKIDANJU VIZA I COVIDU Božinović otkrio: "Hrvatski građani dobit će veliku privilegiju prilikom ulaska u SAD". No o COVID potvrdama ne želi detaljno

"Olakšava nam se ulazak u SAD. S tim da će se Hrvatski državljani morati registrirati na stranici carinske i grančne slube i onda će se kroz njihove sustave provjeravati podaci", rekao je i dodao kako su te službe vjerojatno FBI i nadležna tijela za sigurnost.

Sičaj ističe da bez obzira što se netko registrira i prođe provjeru to ne znači da će ući u SAD jer je završna odluka na graničnom službeniku. Ipak, dodaje, kako je odbijanje zahtjeva u malom postotku.

"Kao i do sad kad ste trebali vizu, službenik vam može odbiti zahtjev za ulaz", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene