Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati ankete

Čitatelji komentiraju uvođenje eura: Neki ga podupiru, a drugi smatraju da ćemo svi postati robovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani su podijeljeni oko ideje uvođenja eura. Dok neki smatraju da će s uvođenjem eura plaće ići gore, drugi misle da će tim činom svi osim nekolinicine u Saboru "postati robovi". Ima i onih koji smatraju da bi ta odluka trebala biti na građanima, ali i onih koji misle da je odluka o uvođenju već donesena.

Dnevnik.hr objavio je na svom Facebook profilu anketu koja je od čitatelja željela saznati podržavaju li uvođenje eura u Hrvatskoj. Čitatelji su jasno odlučili: Od 6.000 čitatelja, 4.300 ih se protivi uvođenju, dok 1.500 podržava ulazak u eurozonu.

Nagalašavanje pogodnosti za ekonomiju, ali i lakoće kretanja

Pročitajte i ovo Ilustracija OD IDUĆE GODINE Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete za uvođenje eura: Predsjednik Euroskupine čestitao hrvatskoj Vladi Andrej Plenković i Olaf Scholz POSJET NJEMAČKOJ Plenković nakon sastanka sa Scholzom: "Od 15. siječnja koristit ćemo samo euro"

Neki čitatelji objasnili su i zašto su svoje glasove dodijelili određenim stranama. Isto je učinio i Tomislav, koji podržava uvođenje.

"Da! Ionako je sve vezano uz euro. Kuna je ionako potpuno obezvređena od samog početka rečenicama poput 'budete drugi puta' kada jedna lipa fali... U svijetu pravih valuta (pa tako i eura), ako fali jedan cent, nećete kupiti tu čokoladicu ili bombon... Ajmo onda vidjeti koliko će euro ostati vrijedan kod nas nakon uvođenja", napisao je.

Isto mišljenje o uvođenju ima i Mate, ali on je naglasak stavio na jednostavnost kretanja po Europi te na dobar utjecaj na ekonomiju.

"Do uvođenja eura je pet do sedam godina... Referendum nije potreban a euro je dobar za ekonomiju, za jednostavnost u kretanju po drugim državama, a i plaće ce sigurno otići gore", napisao je.

Da će plaće ići gore građane uvjerava i premijer Andrej Plenković, koji tvrdi da ulaskom u eurozonu nećemo dobiti europske cijene, ali da će plaće otići gore.

Istovremeno, neki su za uvođenje samo pod određenim uvjetima. Takvog mišljenja su Iva i Nenad.

"Da, ali pod uvjetom da s uvođenjem eura dobijem osobnu invalidninu u europskom iznosu jer kad ju [sadašnju invalidninu] prevedem u eure nisam sigurna je li komedija ili horor", napisala je Iva.

"Da kada ćemo imati stabilan gospodarski rast u pet-godišnjem periodu iznad pet posto godišnje, smatra Nenad.

Uvođenje eura će sve osim onih u Saboru "pretvoriti u robove"

Ipak, ima i onih koji se slažu s Ekonomskim institutom, te misle da bi uvođenje eura dolazi s mnogim rizicima, zbog čega mu se i protive. Jedan od njih je i Emir, koji misli da prvo treba raditi na ekonomskom prosperititeu, a tek se onda brinuti je li valuta kuna ili euro.

"Dajte običnom građaninu, poštenom radniku, plaću kako treba. Dajte kamate na kredite u bankama kao u EU. Podignite razinu usluge u zdravstvu kao u EU. Omogućite ljudima da dostojanstveno žive od svog rada i kad odu u mirovinu da ne prazne kontenjere. Da od svog rada živimo kao ljudi i da nam obitelji ne odlaze trbuhom za kruhom. Nitko ne traži da jedemo zlatnim žlicama nego da radimo i od svog rada živimo, a ne preživljavamo... Kad to dostignemo mislim da će bit nebitno je li kuna il euro il nešto drugo", rekao je Emir.

Isto mišljenje ima i Mirjana, koja je također naglasila da je prvo potrebno hrvatski standard izjednačiti s europskim, a tek onda onda uvesti euro.

"Prvo što vlada treba napraviti osigurati da minimalna plaća bude 1.000 eura kao u EU pa tek onda razmišljati o uvođenju. Jer čim se uvede euro i cijene će se samo prebaciti u euro a što će si onda moći kupiti umirovljenik koji ima mirovinu manju od tisuću kuna ili radnik s plaćom od tri tisuće kuna i s dva školarca. I ovako su većina Hrvata u svojoj zemlji robovi a onda ćemo to postati svi osim onih u Saboru i Vladi, jer čini mi se da već sada naša vlast radi za robovlasnike iz vana", svoje je mišljenje podijelila Mirjana.

Neki misle kako bismo prvo trebali uzeti u obzir iskustva država poput Njemačke, koja je, smatra Mark, požalila što je uvela euro.

"Jedna njemačka je plakala, a mi ćemo cvilit i plakat i jecat", napisao je.

Neki zagovaraju i neutralnije opcije poput referenduma

Postoji i treća, neutralnija, opcija: referendum. Tu je opciju predložio i Živi zid jer je to, smatra Ivan Vilibor Sinčić, prevažno pitanje da bi se dozvolilo "korumpiranoj političkoj eliti da na svoju ruku uvede takve promjene". Slično mišljenje ima Tanja.

"Neutralno, ajmo reći: Referendum! Jedino ustavno i u ovoj priči! Valjda treba podanike i kmetove s kojima se poigravaju pitati žele li još niže pasti ili ne", napisala je Tanja.

Isto tako postoje i oni koji smatraju da je bila kakva rasprava o uvođenju besmislena jer odluka i onako neće donijeti građani.

"Bojim se da je odluka pala davno prije. Tko nas pita? Mi smo ovce koje plaćaju porez. U eurima ili kunama, svejedno je", napisala je Nada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene