Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karlovčanima uspjelo

VIDEO Evo kako se smanjuju liste čekanja u bolnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako smanjiti liste čekanja i omogućiti pacijentima da u razumnom roku obave pretrage? HZZO je zaposlio više od 100-tinu operatera koji svakodnevno tragaju i pronalaze ranije termine u bolnicama za sve one koji predugo čekaju na neku od medicinskih usluga. Kako to funkcionira istražio je Dnevnik NOVE TV.

Stotinu operatera zovu pacijente i javljaju im dobre vijesti - na zakazani termin u bolnicu mogu doći ranije. Ovaj akcijski plan HZZO-a i resornog ministarstva, kaže ministar zdravlja Siniša Varga - daje rezultate.

Pročitajte i ovo Vili Beroš - 3 Ministar bio u obilasku Da bi se smanjile liste čekanja u bolnicama, radi se i nedjeljom, Beroš uvjeren da štrajka neće biti: "Riječ je o nikad viđenom povećanju plaća" Slika nije dostupna Svaka čast! VIDEO Karlovčanima uspjelo ono što drugima nije!

'To se pilotiralo u Karlovcu, na dječjoj populaciji, gdje su svi oni koji su bili naručeni za jesen ili početak iduće godine, sad naručeni do kraja kolovoza', kaže Varga.

VIDEO Karlovčanima uspjelo ono što drugima nije!

Izlaskom HZZO-a iz Državne riznice liste čekanja mogle bi se u potpunosti riješiti - uvjereni su u HZZO-u. Tada bi se bolnicama plaćalo prema stvarno obavljenim uslugama umjesto avansa koji dobiju neovisno o tomu jesu li preglede i zahvate obavile ili nisu.

Pretpostavka je da bi tada bolnicama bilo u interesu obaviti što više posla. Liječnici ne pozdravljaju tu najavu. 'Bolnice imaju ugovorena sredstva s HZZO-om i ne bi bilo dobro vršiti pritisak na bolnice da se ta sredstva neće isplatiti, jer će to dominantno se osjetiti po plaćama zaposlenika', kaže dr. Pavo Kostopeč iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Bio bi to još jedan ozbiljan udar na medicinske djelatnike - kažu u HUBOL-u. 'Pravo i ozbiljno smanjenje lista čekanja nije moguće bez zapošljavanja novih liječnika i novih medicinskih djelatnika', dodaje dr. Kostopeč.

Kao i kupnje nove medicinske opreme, kažu. Plan HZZO-a i novog ministra je pohvalan, ali preambiciozan, naglašavaju liječnici, da bi dao ozbiljnije i trajnije rezultate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene