Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsku u idućim godinama u Europskim fondovima čeka više od milijarde eura bespovratnog novca na godinu. Priča poduzetnika Gvide Pristera možda vas inspirira za pokretanje posla!


Poduzetnik Gvido Prister na rajskoj prirodi Mrežnice sagradio je turističko eko-selo. U izgradnju je uložio milijun kuna, a Europska unija mu je kroz fond vratila pola. Kada je vidio natječaj za ruralni turizam, dobio je ideju. Kao magistar ekonomije cijeli je projekt i opsežnu dokumentaciju pripremio sam. Morao je zadovoljiti stroge ekološke i zdravstvene standarde Unije te napisati investicijsku studiju.

Vezani članci Iz nabujale Mrežnice policijski službenici spasili dvojicu migranata - 2 FOTO/VIDEO Policajci spasili migrante iz nabujale Mrežnice, objavljeni detalji velike akcije spašavanja Projekt Medicinske škole Varaždin Medicinska škola Varaždin predstavila projekt kojim uspostavlja Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

'Te stvari malo i koštaju i jesu zahtjevnije, ali da se napraviti. Evo, kad je ovdje bila, primjerice, inspektorica zaštite okoliša da bi se dobila potvrda, provjeravala je svjetiljke, jesu li zasjenjene da ne bi ometale let šišmiša i ptica', kazao je.

>> 'Europska unija daje novac, ali ga trebate znati iskoristiti'

Trebala su mu tri mjeseca da za pripremu projekta, a najviše se čekala građevinska dozvola. Kada ga je predao čekao je još šest mjeseci na odobrenje. Nakon što je dobio zeleno svjetlo da će dobiti sredstva, sagradio je selo. Provjera je li sve napravljeno po planu trajala je tri mjeseca i onda je od Unije dobio polovicu od ukupno milijuna uloženih kuna.

'Bez toga ovog projekta sigurno ne bi bilo. Na neki način je ovo možda vizionarski projekt u ovom napuštenom kraju, ali kad ti neko pokloni pola novaca da startaš, onda možeš dalje', kazao je Gvido.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju