Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako se zaposliti nakon završene škole, a nakon toga, i odseliti iz roditeljske kuće - dva su glavna pitanja većine mladih u Hrvatskoj.


Poražavajuće statistike kažu da tek svaka deseta osoba pronađe posao odmah po završetku obrazovanja, a samostalan život mladi počinju tek u tridesetima. No, situacija u Hrvatskoj nije iznimka, jer mlada populacija u teškoj je situaciji diljem cijele Europe.

'Biti mlad u Hrvatskoj  je katastrofa. Nemaš nikakva prava i ne možeš naći posao', rekla je Bruna.

'Živim s roditeljima, nema šanse da si išta platim i išta uštedim', rekla je Ivana.

Kod većine mladih - isti odgovori. Teško nalazimo posao, još se teže selimo od roditelja. Muškarci to u prosjeku čine s 31, a žene s 28 godina. Nakon završetka škole ili fakulteta, ili tijekom školovanja, posao nađe tek jedna desetina mladih, a jedna četvrtina nađe ga u roku 6 mjeseci, ali ga nakon isto toliko i izgubi. Broj nezaposlenih do 24 godine u rujnu je iznosio 62 767.

'Preko 50 posto mladih u Hrvatskoj je nezaposleno, samim time si ne mogu dozvoliti financijski da odu od svojih domova. Paralelno sa studiranjem moraju raditi da bi mogli preživjeti. samim time se pod znak upitnika stavlja i dostupnost visokog obrazovanja', rekao je Marko Boko, Mreža Mladih Hrvatske.

>>Današnji mladi Hrvati živjet će lošije od svojih roditelja...

Marko je student politologije, a svojim radom nastoji se izboriti za što bolji položaj mladih.

'Nisam porijeklom iz Zagreba, tako da se u potpunosti oslanjam na studentska prava. Šanse da ću pronaći odmah posao su jako male. Sad živim u studentskom domu, tako da ću se morati jako dobro potruditi ako želim ostati u Zagrebu', dodao je Marko.

O problemima mladih progovorila je i mladež HSS-a.

'Mladi se danas nažalost druže u redovima po biroima, a ne u diskotekama. Mladi danas skupljaju novce za avionsku kartu, a ne za kino. Žalosno je da je demografska slika u Hrvatskoj takva da je više od 20 tisuća mladih otišlo trbuhom za kruhom, iz ove države', poručio je Matej Orešković, predsjednik organizacije mladih HSS-a.

Mladima bi trebala pomoći i vladina mjerasamozapošljavanja, kojom je do sada zaposleno 4 i pol tisuće ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook