Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na Banske dvore

VIDEO Evo kako je bilo prije točno 23 godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije 23 godine na mjestu gdje su danas Banski dvori, bile su ruševine.

Jedino što sada podsjeća na raketiranje Banskih dvora, je ploča koja označava mjesto koje su pogodile rakete koje su trebale ubiti predsjednika Tuđmana koji je ondje bio sa svojim gostima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Domovinski rat 27 godina nakon raketiranja Banskih dvora ispitani osumnjičeni za napad: Tvrde da je hrvatska vlast sve iscenirala Banski dvori (Foto: Pixell) Pozvani na salušanje u Beogradu Odvjetnik pilota okrivljenih za raketiranje Banskih dvora: ''Okrivljeni se pozivaju na obvezu čuvanja vojne tajne''

Jugoslavenske tajne tužbe imale su iznimno dobar raspored predsjednika Tuđman. On je gotovo vojnički, gotovo svaki dan imao iste rituale sastanka, ručaka, popodnevnih sastanaka. Tako je bilo i taj dan.

Predsjednik Tuđman je u 13 sati i pod uzbunom imao ručak sa svojim gostima i suradnicima. Uobičajeno, predsjednik Tuđman bi se nakon ručka, u 15 sati, po južnom krilu uputio u malu prostorijicu gdje bi slušao program radija, vijesti i odmarao se.

Da je taj ritual imao i tog dana, bio bi ubijen. Jedino što tajne službe nisu mogle predvidjeti jest nepredvidivost predsjednika Tuđmana koji je svoje goste pozvao da nekih 15-ak minuta prije raketiranja Banskih dvora, iz prostora gdje su objedovali, uputi na drugu stranu Banskih dvora u ured predsjednika. To je prostor koji danas hrvatski građani znaju kao mjesto gdje se održavaju sjednice Vlade.

Eksplozija je bila toliko snažna da je cijelo južno krilo bilo razoreno, a iste su takve posljedice bile u prostoru gdje je predsjednik bio s gostima. Ali, činjenica je da je svoj i život svojih suradnika spasio samo zato što je bio u svom uredu.

Na današnji dan raketirani Banski dvori: Tuđman, Mesić i Marković slučajno izbjegli atentat

U to doba '91. godine, na razdaljini od sto metara bili su Predsjednik Republike, Vlada i saborski zastupnici, praktički lideri cijele države.

Predsjednik države imao je svoj plan, a to je obavijestiti hrvatske građane i međunarodnu zajednicu. Trebalo je osigurati sigurnost predsjednika, pronaći mu novu tajnu lokaciju, u prvim satima nakon raketiranja banskih dvora.

On je kroz prvi kat spušten u jedno malo improvizirano sklonište koje je predsjednik koristio prvi i zadnji puta. Iz tog prostora, razgovarao je s nekim od dužnosnika. Neki od njih, među prvima su bili Hans-Dietrich Gensche, kojeg je obavijestio o raketiranju Banskih dvora.

Istodobno, službe sigurnosti, tražile su novu lokaciju za predsjednika koji je prebačen nakon 30 minuta na Tuškanac. Dva ili tri dana kasnije otišao je u ured kojeg danas znamo kao Ured Predsjednika.

Cijeli prostor Banskih dvora obnavljan je 1993. godine, a u južnom krilu od tada se nalaze svi predsjednici Vlade RH, a kilometar dalje, predsjednici Republike.

Prisjetimo se i koji su važni datumi prethodili raskidu svih odnosa sa SFRJ.

30. svibnja 1990. konstituiran je prvi višestranački sabor
22. prosinca te godine donesen je Božićni ustav
19. svibnja 1991. održan je referendum o nezavisnosti
25. lipnja proglašena je samostalnost
8. listopada 1991. donesena je odluka o raskidu s republikama SFRJ

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene