Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravne 'cake'

OVAKO funkcionira europski uhidbeni nalog!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija u posljednjih sedam dana uhitila je 25 osoba temeljem europskog uhidbenog naloga. A do četvrtka je stiglo ukupno 84 zahtjeva za izručenje.

Traže ih zemlje Europske unije - Francuska, Mađarska, Danska, Austrija, ali i druge. Razlog za sve gotovo isti - organizirani kriminal - od teških krađa, prijevara i ropstva, do pokušaja ubojstava, trgovine ljudima, šverca oružjem i zlouporaba droga.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u" Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj"

>> Na sudovima već prve osobe s europskih uhidbenih naloga!

Striktno su zadani rokovi u zakonu, tako da bi sve trebalo ići relativno brzo. Do sada je već uhićeno 25 osoba. Još nitko nije izručen, odnosno predan drugoj zemlji jer sve osobe imaju pravo složiti se ili ne sa predajom.

Procedura ista

Europski uhidbeni nalog inače funkcionira jednostavno - Na primjer, neki Hrvat napravi neko kazneno djelo u Francuskoj i vrati se u svoju zemlju, naša zemlja ga automatski lišava slobode čim dobije obavijest od Francuske.

Istu obavijest dobivaju i ostale policije zemalja članica EU i izdaju upozorenje, to je nešto poput međunarodne tjeralice. Uhićenje se odvija po istim pravilima kao u dosadašnjim običnim uhićenjima - prvo se ide kod pritvorskog nadzornika, pa kod nadležnog državnog odvjetnika, na kraju na sudu kod istražnog suca koji će svima u pravilu određivati istražni zatvor radi predaje iz jednostavnog razloga da ne pobjegne.

'To mi je prvi...'

Osoba se može složiti i ne mora s izručenjem, tu su sad pravne 'cake' koje mogu malo otegnuti proceduru na neko vrijeme, ali izručenje se na kraju odvije u roku od 60 dana.

Klijent Tihomira Mišića jedan je od prvih uhićenih temeljem europskog uhidbenog naloga. Zbog šverca oružjem, traži ga Kraljevina Danska. 'Istina je da je to moj prvi slučaj, kao i većini kolega budući da je taj zakon stupio na snagu 1. srpnja odnosno ulaskom Hrvatske u EU. Što se tiče toga kako to funkcionira, to će pokazat praksa', kaže odvjetnik Tihomir Mršić.

Dosad nitko izručen

Po europskom uhidbenom nalogu svaki kriminalac koji se nađe na teritoriju druge zemlje - bez problema može biti predan zemlji koja ga traži. Do sad sad još nitko nije izručen. U zadnjih sedam dana iz zemalja EU u Hrvatsku je stigla su 84 zahtjeva za uhićenjem. Njih 25 lišeno je slobode. I to zbog krađa, lihvarskih ugovora, krivotvorenja novca, prijevare, zlouporabe droga i drugih djela.

'Ako uhićena osoba pristane na predaju državi koja ju potražuje, onda je postupak nešto kraći i jednostavniji, ako ne pristaje, onda ide jedna duža procedura, pred izvanraspravnim vijećem županijskog suda', pojašnjava Melanija Grgić iz Ministarstva pravosuđa.

Dvoje tek pristalo na izručenje

'Mi smo spremni, imali smo edukaciju na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Supsidijarno se primjenjuju odredbe zakona o aznenom postupoku i sjednice će se održavati nešto slično dosadašnjim sjedncama optućnog vijeća', rekla je Tanja Pavelin, članica izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Što znači da će se pozvati sve strane, državni odvjetnik, tražena osoba, branitelj, ako je potrebno i sudski tumač. U Zagreb je stiglo najviše - 5 uhidbenih naloga. Sve tražene osobe su iz Hrvatske, a većinom je riječ o imovinskim deliktima. Dvoje je pristalo na izručenje. Za njih troje, čeka se ročište. Više osoba uhićemno je i na području Bjkelovara, Dubrovhnika, Istre i Međimurja.

Praksa i uhodavanje

Dakle, 25 osoba do sada je uhićeno. Treba vidjeti kako će funkcionirati ovaj zakon, jer ovo je prvi put da imamo zakon za koji se nismo mogli malo ranije primjeniti, niti je bilo vremena za prilagodbu, on je donesen i odmah je stupio na snagu - danom kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Za svaki zakon treba praksa i uhodavanje, tako će biti i s ovim, a s obzirom da je dobar dio uzet iz novog zakona o kazennom postupku, struka procje juje da većih problema ne bi trebalo biti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene