Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je među njima?

Na sudovima već prve osobe s europskih uhidbenih naloga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na županijske sudove u hrvatskim gradovima danas su počele stizati prve osobe s europskih uhidbenih naloga koje neke od zemalja EU traže zbog istraga ili presuda.

Na zagrebačkom je sudu tako, primjerice, odobrena predaja Danskoj muškarca kojemu je u toj zemlji određen istražni zatvor zbog trgovine oružjem, točnije dva pištolja i nekoliko 'kalašnjikova'. U drugom je slučaju, pak, Njemačkoj odobrena predaja osuđenika na 11-mjeseci zatvora zbog teške krađe koji je pobjegao u Hrvatsku prije odlaska u zatvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lex Perković' Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom Slika nije dostupna Tema dana Tko je odgovoran za uvođenje sankcija Hrvatskoj?

>> Šef Europskog odbora Bundestaga: Iritira me Lex Perković

Prvog dana primjene uhidbenog naloga policija je privela 20-ak osoba koje su europske zemlje, među ostalim, tražile zbog trgovine ljudima i ropstva, lihvarskih ugovora, prijevara, krivotvorenja novca i dokumenata, obiteljskog nasilja, zlouporabe droga i sličnih nedjela. No, zbog Zakona o suradnji u kaznenim predmetima s članicama EU europski uhidbeni nalog se ne odnosi na nedjela prije 2002.

Zahvaljujući tom vremenskom ograničenju Hrvatska neće postupiti niti po uhidbenom nalogu kojim Njemačka traži izručenje bivšeg agenta jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog imigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj. Miljenić je danas izjavio da sustav vremenskog ograničavanja primjene uhidbenog naloga, uz Hrvatsku, poznaje još pet zemalja članica, no priznaje da to ostaje otvoreno pitanje.

'To je sustav koji poznaje još pet zemalja EU-a. To nije nešto što smo mi došli i izmislili', rekao je ministar, dodavši da se uvijek može polemizirati je li se to trebalo riješiti tijekom pregovora. Smatra da je jedino otvoreno pitanje jesu li hrvatski pregovarači trebali to staviti u 'rezervu' ili se to može naknadno napraviti. 'Sukladno ishodu tih razgovora, dalje će se postupati', kazao je.

>> Miljenić: Zastare kod političkih zločina ne bi trebalo biti

Iako dopušta mogućnost da je Hrvatska propustila nešto u pregovorima, smatra apsurdnim da bi Hrvatska u slučaju da se ukine ograničenje trebala drugim zemljama izručivati sve osobe, dok pet zemalja koje imaju ograničenje Hrvatskoj neće izručivati osobe za djela počinjena prije 2002.

'I sad se kaže da Hrvatska mora izručivati u tom slučaju. To je malo apsurdno ali dopuštam da smo s naše strane možda propustili nešto u pregovorima pa ćemo vidjeti da li se to može napraviti ili ne', rekao je. Dodao je također da svaka zemlja ima neke zakonske nesuglasice s europskom pravnom stečevinom, što nije 'izvanredno ili dramatično'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene