Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas roba iz luke Rijeka putuje preko Zagreba u EU. Taj obilazni put je za nekoliko stotina kilometara duži nego što bi bio u slučaju uključivanja riječke luke u koridor Baltik-Jadran.


Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Jozo Radoš i Ivan Jakovčić izrazili su u utorak zadovoljstvo što je Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržao uključivanje luke Rijeka u prometni koridor Baltik-Jadran, priopćio je njihov ured.

Vezani članci Ploilvo za potragu vrijedno 420 tisuća kuna Dalmacija dobila plovilo za potrage, vrijedno više od 400 tisuća kuna: "Iskustvo je neopisivo. S ovim na intervenciju za koju nam je prije trebalo dva sata stižemo za 25-30 minuta" Kod Ploča se usidrio brod iz Kine s dijelovima za izgradnju Pelješkog mosta Kineski brod u Pločama pregledala sanitarna inspekcija i policija: Članovi posade su zdravi i mogu početi s poslom

“Prihvaćanjem Izvješća o povezanosti i dostupnosti prometne infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi, u koje je ušao i moj amandman, napravljen je važan korak prema uključenju luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran. Sljedeći korak je odluka Europske komisije”, rekao je Radoš.

Radoš je pozvao Vladu RH da se, kroz Vijeće EU-a, aktivno uključi u proces proširenja TEN-T mreže na luku Rijeka. “Uključivanje luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran izravno bi povećalo konkurentnost riječke luke. Bila bi to dobit za grad Rijeku i njegovu luku, ali i za europsko gospodarstvo u cjelini”, naglasio je Radoš.

Danas, podsjeća Radoš, roba iz luke Rijeka putuje preko Zagreba u EU. Taj obilazni put je za nekoliko stotina kilometara duži nego u slučaju uključivanja riječke luke u koridor Baltik-Jadran.

Radoš je zahvalio kolegi Ivanu Jakovčiću, koji je supotpisnik amandmana te kolegicama Dubravki Šuici i Ruži Tomašić na potpori u prihvaćanju amandmana o Riječkoj luci.

“Ovo je konkretan primjer kako politika može biti u službi gospodarstva. Prije nekoliko mjeseci predstavnici luke Rijeka zatražili su našu pomoć u priključenju riječke luke na važan europski željeznički koridor. Prihvaćanjem ovog amandmana uspješno smo pokrenuli realizaciju te ideje na korist riječkog i hrvatskog gospodarstva ali i zemalja srednje i istočne Europe. Luka Rijeka ima strateški važan položaj na sjeveru Jadrana", istaknuo je on. (Hina)