Deset državnika Europske unije odmara se na Jadranu. Sezonu je otvorio slovenski premijer, a tu su i mađarski, češki te slovački premijer. Ostali su tražili privatnost. No ima li diskrecije za državnike? Nema, slažu se stručnjaci za sigurnost i protokol. I kada su na odmoru kao da nisu. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.


Mađarski premijer Viktor Orban slikao se na hrvatskom, a ne mađarskom moru; voli i Jadransko more. Ove godine Vis, a gotovo da mu je domaćin bio Boris Vrkić. "Ne dolazi ti predsjednik jedne europske države svaki dan u Rukavac na otoku Visu. Eto, mislio sam da mi je to prilika da se s njim slikam."

Vezani članci Strani radnici u turizmu: Ilustracija - 5 Radnici iz Nepala, Indonezije i s Filipina spasili turističku sezonu: "Ponuđen im je ugovor na šest mjeseci, sad ih planiramo za stalno zaposliti" Ilustracija Nova tragedija! Mladić pao među dinosaure i poginuo: Je li to ukleto mjesto?

Na Orbanovoj jahti pokvario se gumenjak pa ga je Vrkić brodom prebacio do restorana. "Jako sam se ugodno iznenadio što se tiče mađarskog premijera, koliko je to jednostavan i pristojan gospodin, naravno, i njegova supruga."

Boris Vrkić i Viktor Orban Boris Vrkić (Foto: DNEVNIK.hr)

Orban je stalni gost Jadrana. Mađare je prije dvije godine pozivao da ostanu na Balatonu, a on je odmarao na Jadranu. I njegova je kći česta gošća Jadrana, no uhvaćena je u bacanju prljavih dječjih pelena uz našu cestu.

Jadransku sezonu otvorio je slovenski premijer Robert Golob, već je ljetovao, a tu mu je pola kabineta. Slovenskog predsjednika Boruta Pahora vidjeli smo na Alci u Sinju. Voli boraviti u vikendici kraj Umaga, ali i diljem naše obale. Slovački i češki premijeri isto su na Jadranu, a ostali traže diskreciju.

"Čovjek želi da bude sa što manje pompe, što diskretnije, sa što manje osiguranja,  da se ne privlači pažnja", kaže Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnog ratovanja.

Kada strani državnici dolaze i u privatni posjet, to se prijavljuje hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. "Svaki posjet se mora prijaviti, pa i privatni (…) jer sve su to štićene osobe za koje postoje propisi i uredbe na teritoriju RH", rekla je Tina Tödtling, bivša šefica protokola predsjednice RH. 

Naše sigurnosne službe surađuju sa službama iz zemlje gosta. U pratnji stranih dužnosnika su naši birani ljudi. "Obično su pripadnici MUP-a ili neke sigurnosno-obavještajne službe", kaže Letica.

Iako je ljeti najveći plan gdje jesti i gdje se okupati, osiguranje sve prati. "To su vrlo sposobni ljudi, uvježbani i fizički i psihički, obučeni za rukovanje vatrenim oružjem", rekao je Letica.

Niz je državnih rezidencija, no mnogi gosti žele privatni smještaj. A misli se na sve, pa i zdravlje: "Ako ta osoba boluje od neke posebne bolesti, najbliža bolnica uvijek ima jedan tim koji je spreman uskočiti", ističe Letica.

Neka svi na Jadranu uživaju, kao gosti. A za ljude u pratnji nema opuštanja. "Dabogda dolazili i drugi predsjednici u našu lijepu domovinu", poruka je Borisa Vrkića. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju