Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPSADA JADRANA

U Hrvatskoj se odmara 10 europskih državnika: "Jako sam se ugodno iznenadio što se tiče Orbana, koliko je to jednostavan i pristojan gospodin..."

Deset državnika Europske unije odmara se na Jadranu. Sezonu je otvorio slovenski premijer, a tu su i mađarski, češki te slovački premijer. Ostali su tražili privatnost. No ima li diskrecije za državnike? Nema, slažu se stručnjaci za sigurnost i protokol. I kada su na odmoru kao da nisu. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Mađarski premijer Viktor Orban slikao se na hrvatskom, a ne mađarskom moru; voli i Jadransko more. Ove godine Vis, a gotovo da mu je domaćin bio Boris Vrkić. "Ne dolazi ti predsjednik jedne europske države svaki dan u Rukavac na otoku Visu. Eto, mislio sam da mi je to prilika da se s njim slikam."

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Na Orbanovoj jahti pokvario se gumenjak pa ga je Vrkić brodom prebacio do restorana. "Jako sam se ugodno iznenadio što se tiče mađarskog premijera, koliko je to jednostavan i pristojan gospodin, naravno, i njegova supruga."

Boris Vrkić i Viktor Orban Boris Vrkić (Foto: DNEVNIK.hr)

Orban je stalni gost Jadrana. Mađare je prije dvije godine pozivao da ostanu na Balatonu, a on je odmarao na Jadranu. I njegova je kći česta gošća Jadrana, no uhvaćena je u bacanju prljavih dječjih pelena uz našu cestu.

Jadransku sezonu otvorio je slovenski premijer Robert Golob, već je ljetovao, a tu mu je pola kabineta. Slovenskog predsjednika Boruta Pahora vidjeli smo na Alci u Sinju. Voli boraviti u vikendici kraj Umaga, ali i diljem naše obale. Slovački i češki premijeri isto su na Jadranu, a ostali traže diskreciju.

"Čovjek želi da bude sa što manje pompe, što diskretnije, sa što manje osiguranja,  da se ne privlači pažnja", kaže Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnog ratovanja.

Kada strani državnici dolaze i u privatni posjet, to se prijavljuje hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. "Svaki posjet se mora prijaviti, pa i privatni (…) jer sve su to štićene osobe za koje postoje propisi i uredbe na teritoriju RH", rekla je Tina Tödtling, bivša šefica protokola predsjednice RH. 

Naše sigurnosne službe surađuju sa službama iz zemlje gosta. U pratnji stranih dužnosnika su naši birani ljudi. "Obično su pripadnici MUP-a ili neke sigurnosno-obavještajne službe", kaže Letica.

Iako je ljeti najveći plan gdje jesti i gdje se okupati, osiguranje sve prati. "To su vrlo sposobni ljudi, uvježbani i fizički i psihički, obučeni za rukovanje vatrenim oružjem", rekao je Letica.

Niz je državnih rezidencija, no mnogi gosti žele privatni smještaj. A misli se na sve, pa i zdravlje: "Ako ta osoba boluje od neke posebne bolesti, najbliža bolnica uvijek ima jedan tim koji je spreman uskočiti", ističe Letica.

Neka svi na Jadranu uživaju, kao gosti. A za ljude u pratnji nema opuštanja. "Dabogda dolazili i drugi predsjednici u našu lijepu domovinu", poruka je Borisa Vrkića. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene