Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAMO PREVIŠE ŠEĆERA

Hrvatskoj prijeti kazna od 19 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problemi i u resoru poljoprivrede i to zbog šećera. Stoga je novi ministar u Bruxelles otišao tražiti još jednu odgodu primjene europskih pravila i izbjegavanje visokih kazni. A u ovom konkretnom slučaju, riječ je o 19 milijuna eura.

Mala Hrvatska, prema tvrdnjama Europske komisije, ima velike zalihe šećera odnosno zalihe koje mogu stvoriti poremećaj na strogo reguliranom Europskom tržištu. 'Nešto preko 37 000 tona u odnosu na 20 milijuna tona potrošnje iznosi samo 0,01 ili 02 posto potrošnje šećera u Europskoj uniji', rekao je, Damir Rogulja, predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Premalo, smatraju iz prozvanih hrvatskih tvrtki da bi se uopće moglo govoriti o špekulativnim zalihama. 'Znači bilo je kažnjenih zemalja sa špekulativnim zalihama, ali to su bile one zemlje u kojima nema proizvođača šećera. Šećerane se ne bave špekulacijama, mislim da se niti industrije koje proizvode konditorske proizvode time ne bave', dodaje Rogulja.

'Nabava šećera u prvoj polovici 2013. godine kao promatranom razdoblju je bila manja nego naša potrošnja', rekao je Alen Varenina, direktor Kraš grupe. Riječ je o količinama na skladištima koje su tvrke morale prijaviti 2013., dan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Zalihe tada nisu stvarali jer se moglo očekivati da će cijena šećera nakon što uđemo u Uniju padati.

'Svi smo otprilike imali tu indiciju i nije bilo uopće poslovne logike da stvaramo neke dodatne zalihe znajući da će cijena šećera pasti', dodaje Varenina.

No ne gledaju se samo zalihe. Kriterije prema kojima se uračunava i uvoz i proizvodnja i izvoz odredila je Europska komisija. Problem je to za koji se zna već dugo, no bivša Vlada nije uspjela naći zajednički jezik s prozvanim tvrtkama koje imaju viškove. Uspjela je samo odgoditi izvršenje. No i taj produljeni rok istječe za manje od 2 mjeseca pa je traženje još jedne odgode prioritet novog ministra poljoprivrede Davora Romića.

'Nadamo se da će ministar uspjeti ispregovarati ne prolongiranje roka nego ponovno preispitivanje te odluke', kaže Rogulja.

No ostane li odluka na snazi tvrtkama ostaje na izbor, hoće li izvesti šećer i izgubiti oko 150 eura po toni na razlici u cijeni, ili će platiti 500 eura po toni kazne. 'Mi moramo znači angažirati neka sredstva, kupiti šećer kojega nemamo, izvesti ga nekom nepoznatom kupcu, dogovoriti uvjete plaćanja', rekao je Varenina.

'U cijeloj EU je proizvodnja prošle godine bila smanjena i zalihe su na nekakvim niskim razinama. I ovo definitivno nije dobar trenutak da se sada izvozi šećer', smatra Rogulja.

Ipak, odgoda je jedino čemu se možemo nadati, da će Europska komisija odustati od svojih kriterija - nije baš vjerojatno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene