Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostavit će nacrte pregovaračkih stajališta

Europska komisija završava posao oko ulaska RH u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija će dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom.

Time Komisija završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranu tih poglavlja i zaključenju pregovora, koja se može očekivati u nekoliko sljedećih dana. Tim povodom povjerenik za proširenje Štefan Fuele u petak će održati konferenciju za novinare.

Komisija će dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja je preostalo zatvoriti - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja. Pregovaračko stajalište za pogavlje 33 - Financijske i proračunske odredbe mora sadržavati ciljani datum za ulazak u EU-u, a to je, po svemu sudeći, 1. srpnja 2013. godine.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. HDZ i DP dogovorili parlamentarnu većinu i strukturu buduće Vlade Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

U tom se poglavlju također definira koliko će Hrvatska moći dobiti financijskih sredstava iz europskog proračuna i koliko će ona morati uplatiti u taj proračun i to do kraja sadašnje Financijske perspektive, okvirnog sedmogodišnjeg financijskog plana koji istječe 31. prosinca 2013. godine.
U poglavlju 35 - Ostala pitanja treba se, između ostalog, definirati način nadzora provedbe hrvatskih obveza od završetka pregovora do ulaska u punopravno članstvo.

Nekoliko tjedana za usuglašavanje stavova

O nacrtima pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja odmah u petak počinje rasprava na razini radne skupine za proširenje Vijeća EU-a. Od mađarskog predsjedništva EU-a doznaje se da će ta radna skupina, koja priprema odluke za Odbor stalnih predstavnika (COREPER) sada iznimno raditi svaki dan kako bi se o predloženim nacrtima pregovaračkih stajališta što prije postigao konsenzus i tako stvorili uvjeti za zatvaranje tih poglavlja i zaključenje pregovora.

Mađarsko predsjedništvo je predvidjelo međuvladinu konferenciju o pristupanju za 21. lipnja u Luxembourgu, a hoće li se tada i održati ovisit će o tome zemlje članice uspjeti postići suglasnost oko zatvaranja preostalih poglavlja. Diplomati ne isključuju mogućnost sazivanja pristupne konferencije u razdoblju nakon summita EU-a, koji završava 24. lipnja do kraja lipnja kada završava mađarsko predsjedništvo ili pak u prvim danima poljskog predsjedništva koje dužnost preuzima 1. srpnja.

Zemljama članicama obično treba i nekoliko tjedana za usuglašavanje pregovoračkih stajališta, ali ovaj put se ne isključuje mogućnost da se to obavi u samo tjedan dana. Ne isključuje se mogućnost da COREPER odobri zatvaranje preostalih poglavlja na sastanku u ponedjeljak, 20. lipnja u Luxembourgu neposredno prije sastanka ministara vanjskih poslova, ni mogućnost da se takva odluka prepusti ministrima.

U Vijeću EU-a već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom, koju bi trebali prihvatiti čelnici EU-a na summitu 23. i 24. lipnja, što bi predstavljalo političku odluku o zaključenju pregovora. U odlukama o zaključenju pregovora trebalo bi se definirati mjesto i datum potpisivanja Ugovora o pristupanju, što se očekuje u drugoj polovici godine. Prije toga, Europski parlament treba dati pristanak na završetak pregovora. Nakon potpisivanja pristupnog ugovora u Hrvatskoj se u roku od 30 dana treba održati referendum i onda slijedi postupak ratifikacije u 27 zemalja članica, što bi trebalo biti obavljeno do ciljanog datuma pristupanja, to jest do 1. srpnja 2013. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene