Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračunski planovi

Europska komisija Hrvatskoj poslala upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u srijedu Hrvatskoj i još pet zemalja članica uputila rano upozorenje u pogledu njihovih obveza u okviru Pakta o stabilnosti i rastu, niza pravila osmišljenih kako bi se osiguralo da države članice EU-a održavaju svoje javne financije zdravima i međusobno usklade svoje fiskalne politike.

Europska komisija je svoju zabrinutost u pogledu usklađenosti s fiskalnim obvezama osim Hrvatskoj uputila i Belgij, Finskoj, Italiji te Rumunskoj. Španjolskoj je upućena neovisna preporuka Komisije, koja se upućuje članicama eurozone na koje se primjenjuje korektivni dio Pakta o stabilnosti i rastu.

Pročitajte i ovo Poslodavci ga ne smatraju valjanim razlogom za bolovanje: Evo zašto biste trebali dobiti slobodan ako vam je narušeno mentalno zdravlje PODACI EUROSTATA Jesu li Hrvati rekorderi po bolovanju? Pogledajte tko u Europskoj uniji najviše boluje Slika nije dostupna za više prekršaja prava Unije Hrvatska dobila ozbiljno upozorenje iz EU: Imamo tri mjeseca odgovoriti na opomene Europske komisije ili...

"Utvrdili smo da bi proračunske strategije šest država mogle ugroziti ispunjavanje preuzetih obveza u okviru Pakta o stabilnosti i rastu. Još ima dovoljno vremena kako bi se poduzele potrebne mjere te stoga danas šaljemo rano upozorenje. Spremni smo s tim državama započeti konstruktivan dijalog u cilju smanjenja rizika, izjavio je potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

"Današnje mjere rezultat su nove procjene proračunskih izgleda više država nakon Komisijine zimske gospodarske prognoze. Poduzeli smo sve što je bilo u našoj moći da nacionalna nadležna tijela upozorimo na rizike u pogledu usklađenosti. Sada je na njima da pri sastavljanju svojih srednjoročnih fiskalnih planova u travnju ta upozorenja uzmu u obzir", izjavio je povjerenik ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Hrvatska, kao i druge zemlje članice, mora do kraja travnja poslati Komisiji svoj nacionalni program reformi i program konvergencije, dok članice eurozone umjesto programa konvergencije šalju programe stabilnosti.

Na temelju tih dokumenata Komisija će u svibnju predstaviti svoje prijedloge za novi skup preporuka po državama članicama usmjerene na rješavanje ključnih izazova. Preporuke će uključivati i fiskalne smjernice koje će se temeljiti na Komisijinoj proljetnoj prognozi, koja će obuhvaćati konačne podatke o proračunu za 2015. koje potvrdi Eurostat.

Pakt o stabilnosti i rastu dopušta proračunski manjak do 3 posto BDP-a, a javni dug do 60 posto BDP-a. Hrvatska bi prema fiskalnim smjernicama za ovu godinu trebala imati deficit ispod tri posto, ali je javni dug preko dopuštenog limita. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene