Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati i za Hrvatsku

Eurobarometar pokazao zanimljive podatke o potpori građana Europskoj uniji

Objavljeni rezultati novog istraživanja Eurobarometra (Foto: AFP)
Objavljeni rezultati novog istraživanja Eurobarometra (Foto: AFP) Foto: Afp
Posljednje istraživanje javnog mnijenja provedeno u rujnu jasno ukazuje na trend rasta povjerenja u EU pa tako rekordnih 68% ispitanika vjeruje da njihova zemlja ima koristi od EU članstva.

Prema Eurobarometru - istraživanju stavova javnosti o EU - sve više građana smatra da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu (62%) i kako joj omogućuje razne koristi (68%). Riječ je o najvećoj izmjerenoj potpori od 1983.

I u Hrvatskoj raste broj građana koji kažu kako zemlja ima koristi od EU članstva (66%). Kao glavne razloge navode da Europska unija otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi gospodarskom rastu, te održavanju mira i jačanju sigurnosti. U porastu je i broj ispitanika koji ocjenjuju kako je pripadnost EU dobra stvar: 44%, što je 8 % više u odnosu na istraživanje Eurobarometra iz travnja. Postotak građana koji se negativno očitovao o EU članstvu ostao je isti: 14%.

48% Europljana smatra da je njihov glas u EU bitan, a u Hrvatskoj ta brojka ima trend stabilnog rasta u posljednjih godinu dana i doseže čak 61% (2 postotna boda više nego u istraživanju prošlog Eurobarometra provedenog u travnju). Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane, te borbu protiv terorizma.

Jesensko istraživanja Eurobarometra ukazuje i izazove. 79%ispitanika u Hrvatskoj nema povjerenje prema političkim strankama, a 64% posto nije zadovoljno funkcioniranjem demokracije u zemlji. Puno pozitivnije hrvatski građani ocjenjuju demokratske procese u EU: 51% kaže da su u zadovoljni, a 40% izražavaju nezadovoljstvo.

Potpora raste nakon referenduma za Brexit

Pročitajte i ovo Što svi žele - 1 Jasni zahtjevi Pravi je trenutak za obećanja: Evo koje želje najveći sindikati žele da im ispuni nova vlast Himzo Pomiješane reakcije Građani otkrili što misle o poskupljenju goriva: "Treba nekako namiriti plaće, to je normalno..."

Prema gotovo svim pokazateljima, potpora ispitanika za europsko članstvo raste nakon referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 2016. I predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako Eurobarometar ukazuje na to da su teški pregovori o Brexitu zabrinuli građane i utjecali na porast svijesti o dobrobiti EU članstva.

''U razdoblju u kojem se finalizira dogovor o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, objavljene brojke govore o rastućom razumijevanju o koristima Europske unije diljem kontinenta. Zabrinutost i izazovi s kojima se suočavaju obični građani u europskim članicama zahtijevaju zajednički pristup, a on traži stalnu suradnju i solidarnost na EU razini“, poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Glavni koordinator EP-a za Brexit Guy Verhofstadt kaže: ''Činjenica da se 51% ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu izjasnilo za ostanak u EU, zorni je podsjetnik na duboke podjele koje se vezuju uz odluku o Brexitu; ali isto tako i na potrebu pronalaska održivog i bliskog dugoročnog partnerstva u budućnosti, u obliku širokog i čvrstog sporazuma o pridruživanju. Iako moramo biti spremni na sve mogućnosti, čini se da niti u Ujedinjenom Kraljevstvu niti drugdje u EU nema želje za takozvanim tvrdim Brexitom, ili za skupi scenarij bez izlaska bez dogovora. Nadam se da će ishod pregovora u konačnici biti odraz te činjenice.“

Napomena o istraživanju: Eurobarometar istraživanje Europskog parlamenta provedeno je metodom osobnog intervjua s 27.474 građana starijih od 15 godina u 28 država članica Europske unije između 8. i 26. rujna 2018. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene